30. 5. 2022, 10:56

Kako zdrave so v resnici sadno-žitne ploščice za OTROKE?

Profimedia

V hitrem tempu vsakdana večina nima časa sproti kupovati svežega sadja in zelenjave, zato poskušamo najti najboljše alternative. Pa so te res tako dobre, kot jih oglašujejo?

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je na zadnjem primerjalnem ocenjevanju pregledala sadno-žitne ploščice, namenjene malčkom oziroma majhnim otrokom od prvega leta starosti. Pri analizi so se še posebej osredotočili na vsebnost prostih sladkorjev v teh praktičnih prigrizkih, ki marsikoga prepričajo kot zdrava alternativa sadju. Pod drobnogled so vzeli sedem sadno-žitnih ploščic z jabolkom in banano.

Sladkorje delimo na dve skupini:

- tiste, ki so naravno prisotni v mleku, sadju in zelenjavi; 
- proste sladkorje, ki so naravno prisotni v (zgoščenih) sadnih in zelenjavnih sokovih, sirupu ter medu.

Pri koliko izdelkih so našli aditive?

Hrana za majhne otroke ne sme vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa, lahko pa vsebuje nekatere druge aditive. Večina proizvajalcev se je dodatku aditivov v sadno-žitnih ploščicah raje izognila, edina izjema je izdelek Alete bewusst, piše ZPS.

Sadno-žitne ploščice vsebujejo veliko sladkorja

Energijska vrednost na 100 gramov sadno-žitne ploščice je v povprečju tako visoka, da jih štejemo med energijsko bogata živila. Le-ta pa naj bi povečevala tveganje za debelost v otroštvu. Z eno samo ploščico (25 gramov) bi majhen otrok pokril skoraj desetino dnevne potrebe po energiji.

Profimedia

K energiji prispeva tudi sladkor, ki ga vsebujejo prav vse pregledane sadno-žitne ploščice. Med izdelki so ogromne razlike, saj ga je lahko od 28 pa vse do 53 gramov v 100 gramih izdelka, ugotavljajo pri ZPS, kar pomeni, da bi z eno samo ploščico otrok pokril priporočen dnevni vnos sladkorja.

Sveže sadje je še vedno najboljša izbira

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije zato svetujejo, da otrokom do prvega oz. še bolje drugega leta starosti ponudimo narezano sveže sadje, saj sadno-žitne ploščice zaradi vsebnosti prostih sladkorjev po njihovem predstavljajo bolj sladico kot zdrav prigrizek. Toliko sladkorja kot ena ploščica vsebujeta tudi polovica srednje velikega jabolka ali srednje velike banane.

Shutterstock

Uživanje prostega sladkorja pri otrocih povezujejo s

  • čezmerno telesno maso in debelostjo,
  • zobnim kariesom in
  • različnimi boleznimi (sladkorna bolezen tipa 2, presnovni sindrom, povišan krvni tlak).

Rezultati

1 izdelek je dobil oceno dobro, 3 so dobili oceno povprečno, 3 izdelki pa so prejeli oceno nezadovoljivo, predvsem zaradi visoke vsebnosti sladkorjev ali aditivov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.