26. 4. 2022, 11:26

So sladke pijače z dodanimi vitamini in minerali res BOLJŠA izbira?

Profimedia

Na trgu je čedalje več ponudnikov pijač, ki obljubljajo boljše zdravje. 

Zveza potrošnikov Slovenije je tokrat pregledala in ocenila devet brezalkoholnih pijač z dodanimi vitamini z okusom limone. Po štiri so dobile oceno dobro in povprečno, ena pa je dobila oceno pomanjkljivo, predvsem zato, ker ima v primerjavi z ostalimi izdelki višjo vsebnost sladkorja, povrhu pa še dodana sladila.

Vsebnost sladkorja v 100 mililitrih pregledanih pijač se giblje med 1,8 in 4,7 grama. Z eno plastenko ali tetrapakom tako lahko v telo vnesemo tudi do 30 gramov sladkorja, kar znaša 60 odstotkov še priporočenega dnevnega vnosa sladkorja za odraslo osebo.

Športnikom takšne pijače koristijo 

Vsaka izmed ocenjevanih pijač vsebuje svojevrsten »koktejl« vitaminov in mineralov, toda njihov dodatek še vedno ne prevesi tehtnice v njihovo korist, ko ga primerjamo z dodanim sladkorjem. Sladke pijače, z vitamini ali brez, so namreč še vedno eden glavnih krivcev za debelost, predvsem med mladimi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zveza potrošnikov Slovenije (@zpsslo)

Strokovnjaki poudarjajo, da s pestro in raznoliko prehrano, ki temelji na nepredelanih živilih, običajno v telo vnesemo dovolj vitaminov in mineralov, da s tem pokrijemo svoje dnevne potrebe.

Profimedia

Poleg vitaminov imajo pijače pogosto dodane tudi minerale. Največ jih dobimo z izotoničnimi pijačami, ki so namenjene uživanju med in po športni aktivnosti, da z njimi hitro in enostavno nadomestimo minerale, ki jih naše telo izloči s potenjem. Za športnike so takšne pijače koristne, saj morajo zaradi izgubljene energije po športni aktivnosti vnesti tudi dovolj sladkorja, ki ga v teh pijačah ne primanjkuje.

Kaj svetuje Zveza potrošnikov Slovenije? 

Brezalkoholna pijača z dodanimi vitamini je še vedno sladka pijača, zato je ne uživajte prepogosto in v prevelikih količinah. Za žejo je najboljša voda.

Ob pestri in uravnoteženi prehrani je pomanjkanje vitaminov in mineralov redko. Kadar ugotovite pomanjkanje, ki ga ne morete nadomestiti s hrano, pa raje posezite po prehranskih dopolnilih oziroma zdravilih, če vam jih predpiše zdravnik.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.