Uredništvo | 6. 1. 2024, 14:45

Razplet zgodbe: inšpekcija zaprla priljubljen ljubljanski lokal, kjer so obiskovalce pričakale miši in podgane

Bobo

Čolnarna, lokal na čudoviti lokaciji v Tivoliju, že nekaj časa izgublja svojo priljubljenost, sedaj pa so sodu dno zbile podgane, ki so se prikradle v njihove prostore. 

Kot smo že poročali, so se na nas obrnili bralci, ki so jih skrbeli higienski standardi ljubljanskega lokala. Poslali so fotografije, ki prikazujejo strašne razmere - miši in podgane se sprehajajo po kuhinji in delovnih prostorih, iz tedna v teden pa naj bi bilo še huje. Bralci so se spraševali, zakaj nihče ne ukrepa? 

Miši in podgane, ki zasedajo gostinske obrate, niso neprijetne zgolj na pogled, ampak lahko resno ogrozijo zdravje. Osebje bi moralo nemudoma poskrbeti za neprijetno situacijo, ki lahko povzroči resno škodo, kamor sodijo tudi bolezni, kot so bakterijske okužbe, virusi in paraziti, bolj specifično se lahko ljudje preko glodalcev okužimo s salmonelozo, kugo, leptospirozo in mišjo mrzlico. 

Inšpektorji so prijave prejeli že skoraj pred enim letom, lani marca, in za N1 so na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potrdili nepravilnosti pri obratovanju lokala. Že takrat so prišli do ugotovitev, da lokal nima tople vode in da ne zadošča higienskim standardom, zato so obratovanje začasno prepovedali in jih kasneje dvakrat obiskali na pregledu. 

Bralec Metropolitana

Lokal je od leta 2015 oddan v najem Andreju Meglici, ki je za N1 odgovoril na vprašanja o pojavu miši in podgan. Glodalce naj bi prvič opazili konec novembra lani in naročili deratizacijo, vendar ni obrodila sadov, zato so namestili še kamere in poskušali ugotoviti, od kod glodalci prihajajo. Ugotovili so, da glodalci švigajo kar po točilnem pultu, v lokal pa vstopajo skozi luknje v zidovih, ki so sedaj zamašene. 

Po besedah Meglice glodalcev v lokalnu ni več, so pa še vedno prisotni na terasi: "Pridejo izpod terase, pogledajo, ali je na tleh kaj dobrega, in zbežijo. Ne vem, kaj bomo naredili, verjetno bo treba odpreti in prenoviti celotno teraso, a zato potrebujemo posebna dovoljenja, saj smo del zavarovanega območja v krajinskem parku." Strupa se ne morejo poslužiti, ker bi ga lahko zaužile druge živali iz ribnika. Meglica ne vidi več rešitve, kako dalje.

Odločitev so v svoje roke nato vzeli inšpektorji, ki so po objavi našega članka ponovno obiskali lokal in ga zaprli, saj so ugotovili neustrezno higieno v prostorih, neustrezno hrambo živil, neizvajanje spremljanja kontrolnih točk, neustreznost sanitarij za zaposlene in pomanjkljivo opremo za higienizacijo rok, so pojasnili za N1.