R. K. | 11. 11. 2022, 15:52

Čudoviti prizori na Cerkniškem jezeru: nebo so preplavili veličastni obiskovalci

Zoran Vidrih/fotomontaža

Te dni lahko nad Slovenijo opazujemo prav posebne popotnike, ki pri letenju uporabljajo podobno taktiko kot cestne kolesarske ekipe.

Cerkniško jezero v teh dneh preletavajo jate žerjavov, ki so na poti v tople kraje. Veličastne ptiče je v fotografski objektiv ujel cerkniški fotograf Zoran Vidrih in fotografije objavil na Facebooku, kjer so pritegnile pozornost številnih uporabnikov. Kot je zapisal, se ptiči, še posebej v slabem vremenu, lahko na Cerkniškem jezeru zadržujejo tudi po več dni.

"Eden od spektaklov narave so tudi letne migracije ptic," je v svoji objavi zapisal Vidrih in delil več fotografij, ki jih je posnel na znamenitem presihajočem jezeru. Kot je dejal, Slovenijo te dni preletava na tisoče žerjavov.

Zoran Vidrih

Veliki dolgonogi ptiči z dolgim vratom in kljunom v obliki bodala so izjemni letalci in na svojih dolgih selitvah spretno izkoriščajo zračne tokove, so zapisali na spletni strani Notranjskega parka. Žerjavi sicer čez naše kraje letno migrirajo. Opazujemo jih lahko tako jeseni kot tudi spomladi.

Kaj imajo žerjavi skupnega s kolesarji?

Zanje je značilno, da letijo v jati v obliki črke V, s čimer pticam na robu jate zmanšujejo zračni upor, zato med letenjem porabijo manj energije. Ko se ptice na čelu utrudijo, se zamenjajo s tisitimi na repu jate, kar nekoliko spomnija na delovanje ekipe cestne kolesarske dirke, so izpostavili na omenjenji spletni strani.

Zoran Vidrih

Podobo kot štorklje tudi žerjavi letijo z iztegnjenim vratom. Gnezdijo na močvirjih in barjih. Da bo gnezdenje uspešno, morajo biti območja velika in nedostopna. Gnezda postavijo v vodi ali tik ob njej. Zgradijo jih iz močvirskega rastlinja, v isto gnezdo pa se nato vračajo več let. Zaradi dostojanstvene drže žerjavi izgledajo veličastno tudi na tleh. Kljub temu, da so plahe narave, pa so tudi precej glasni, so še zapisali na spletni strani Notranjskega parka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol