R. K. | 22. 9. 2022, 19:25 | Vir: STA

Da so ga v Gibanju Svoboda podprli, se je Brglez moral odpovedati nekaterim funkcijam

Profimedia/fotomontaža
Da so ga v Gibanju Svoboda podprli, se je Brglez moral odpovedati nekaterim funkcijam (foto: Profimedia/fotomontaža)

Evropski poslanec in nekdanji predsednik državnega zbora je med drugim obljubil, da bo nemudoma zamrznil članstvo v svoji stranki, če bo izvoljen za najvišji položaj v državi.

Svet stranke Gibanje Svoboda je na seji sklenil podpreti evropskega poslanca Milana Brgleza pri njegovi kandidaturi za predsednika republike. Brglez, član SD, je v minulih dneh odstopil s funkcij v stranki, s čimer je, kot kaže, razblinil tudi zadržke članov Gibanja Svoboda, da ga podprejo. Prvak Gibanja Svobode Robert Golob pričakuje zmago.

Gibanje Svoboda je že prejšnji teden sklenilo, da se želi aktivno vključiti v predsedniško tekmo. Svet stranke je tedaj sklenil, da bodo v prvem krogu podprli neodvisnega kandidata, je po takratni seji sveta stranke dejal predsednik Robert Golob. Svet stranke ga je pooblastil, da se z vsemi neodvisnimi kandidati pogovori o morebitni podpori.

Golob meni, da bo Brglez dober predsednik

Po odstopu Brgleza z vseh funkcij v SD in sporočilu, da bo, če bo izvoljen za predsednika republike, članstvo v stranki zamrznil, pa so v Gibanju Svoboda postali bolj naklonjeni podpori njegovi kandidaturi. Tako je bil tudi edini, s katerim se je Golob pogovoril.

Bobo

Milan Brglez se je osebno predstavil članom sveta in jih, kot kaže, prepričal, saj so mu po tem soglasno izrekli podporo. Brglez bo skupni kandidat SD in Gibanja Svobode, skupaj bodo sodelovali tudi v volilni kampanji, poslanci obeh strank bodo tudi prispevali podpise za Brglezovo kandidaturo. Golob je danes dejal še, da gre za osebo z visoko stopnjo integritete in bo zato dober predsednik.

Koalicija ne bo imela skupnega kandidata

Brglez je evropski poslanec in nekdanji predsednik DZ. V državno politiko pa je vstopil leta 2014 kot podpredsednik tedanje Stranke Mira Cerarja, a je kmalu po državnozborskih volitvah leta 2018 prestopil v SD. Nekateri so ga kot predsedniškega kandidata videli že leta 2017.

Gibanje Svoboda je sprva v bitko za predsedniško funkcijo poslalo Marto Kos, ki pa je od namere kandidirati odstopila, prav tako je odstopila z mesta podpredsednice stranke.

Bobo

Koalicija ne bo imela skupnega predsedniškega kandidata, Levica v bitko za vstop v predsedniško palačo pošilja poslanca Miho Kordiša. "Mogoče se nam Levica pridruži v drugem krogu," je ob tem dejal Golob.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.