R. K. | 21. 9. 2022, 18:58

Levica miri strasti v stranki: v bitko za predsednika pošiljajo Miho Kordiša

Bobo

Poslanca najmanjše koalicijske stranke naj bi v boj za novega predsednika države poslali, da bi s tem pomirlili nezadovoljtvo nekaterih skupin znotraj stranke, ki s podporo vladi niso preveč zadovoljne.

V boj za mesto predsednika države se podaja še en kandidat. Že nekaj časa se je kot možna kandidata Levice za predsednika republike omenjalo tako Miho Kordiša kot Mateja T. Vatovca. Sedaj pa je svet stranke odločil, da v boj za najvišjo funkcijo v državi pošljejo Kordiša.

Čeprav se je v krogih Levice ob najavi, da se bo stranka na predsedniške volitve podala s svojim kandidatom, veliko govorilo o možnosti, da bi za predsednika države kandidiral vodja poslanske skupine stranke Matej T. Vatovec, so nazadnje v stranki kot kandidata evidentirali le Kordiša. Na glasovanju so tako v stranki odločali le, ali edinega kandidata podprejo ali ne.

Bobo

Bo Kordišev rezultat na volitvah vplival na koalicijo? 

Izbira Kordiša kot kandidata za predsednika bi lahko bila tudi poteza, s katero želijo znotraj stranke pomiriti poslance Levice. Ti namreč z držo stranke v koaliciji naj niso pretirano zadovoljni in naj bi imeli z podpiranjem vladnih predlogov nemalo težav. Občutek naj bi imeli celo, da pri odločitvah nimajo dovolj vpliva in svobode. A odhodu stranke iz koalicije vendarle naj ne bi bili naklonjeni, piše spletni portal N1.

Kot še poročajo, se v koalicijskih vrstah govori, da bi lahko Kordišev rezultat na prihajajočih volitvah imel vpliv tudi na delovanje koalicije. Če se bo izkazalo, da ima večjo podporo, kot jo je na državnozborskih volitvah aprila dobila stranka, bi se lahko težnje po nasprotovanju vladnim odločitvam znotraj stranke še povečale. Po drugi strani pa bi, če bi bil Kordišev rezultat slab, te težnje znotraj stranke lahko izgubile na moči.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol