J. Z. | 21. 9. 2022, 15:59

V bitko za predsedniški stolček se je doslej uradno podalo pet kandidatov (morda bo padel tudi rekord)

Bobo/fotomontaža

Čeprav nas od predsedniških volitev loči še dober mesec dni, pa je že sedaj jasno, da nas čaka vroča politična jesen. V prihodnjih dneh bo jasno, med koliko kandidati bomo izbirali novega predsednika države. 

Državna volilna komisija je doslej dobila pet kandidatur za volitve predsednika republike, ki bodo potekale 23. oktobra. Oddali so jih: Gregor Bezenšek ml. (s podporo volivk in volivcev), Janez Cigler Kralj (s podporo poslank in poslancev NSi), Vladimir Prebilič (s podporo politične stranke Vesna – zelena stranka ter volivk in volivcev), Anže Logar (s podporo volivk in volivcev) in Nataša Pirc Musar (s podporo volivk in volivcev).

O zakonitosti teh kandidatur bo Državna volilna komisija odločala na četrtkovi redni seji. Takrat se lahko odloči, da kakšno kandidaturo tudi zavrne, če ne bodo izpolnjeni vsi zakonsko določeni pogoji. 

Rok za vlaganje kandidatur se izteče 28. septembra opolnoči, zato je pričakovati, da bo na volitvah sodelovalo še več kandidatov.

Med drugim se bo gotovo v bitko podal Milan Brglez, ki ima vsaj podporo SD, če ne tudi Gibanja Svoboda, pa tudi Ivo Vajgl, ki ima podporo stranke Naša delela, a še ni povedal, ali mu je uspelo zbrati dovolj podpisov. S svojim kandidatom naj bi se na volitve podala tudi Levica, s odločitve o tem še niso sprejeli. Poleg njih je zbiranje podpisov podpore napovedalo še več kot 10 posameznikov.

Bobo

Največ kandidatov doslej?

Doslej je kandidaturo oddalo pet posameznikov, a glede na napovedi bi se utegnili približati predsedniškim volitvam v letih 2002 in 2017, ko se je za predsedniško funkcijo pomerilo po devet kandidatov. Najmanj kandidatov se je na predsedniških volitvah pomerilo leta 2012, ko sta se za to funkcijo ob Borutu Pahorju potegovala še Danilo Türk in Milan Zver.

O morebitnih kandidaturah, ki bodo vložene po jutrišnji seji, bo DVK odločala najpozneje po izteku roka za vlaganje kandidatur. Rok za zbiranje podpisov podpore kandidaturam in za vlaganje kandidatur se izteče 28. septembra opolnoči. Prvi krog volitev bo potekal 23. oktobra, drugi, če bo do njega prišlo, pa 13. novembra. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol