Uredništvo | 22. 8. 2023, 22:58

Merlak o podrobnostih spora z državo: se umika iz Slovenije?

Instagram/24ur/posnetek zaslona

Ali je v ozadju zgodbe o hotelu Zlatorog več kot samo birokratski zaplet? V pogovoru z njim na POP TV smo izvedeli marsikaj zanimivega.

Kot je znano, si Damjan Merlak že nekaj časa prizadeva obuditi hotelski turizem v Bohinju. Lani je tako po celoviti preobrazbi svoja vrata odprl njegov Hotel Bohinj v Ribčevem Lazu. Ob njem naj bi že prihodnje leto ponovno zrasla tudi Muhrova vila (nekaterim poznana pod imenom Karađorđevićeva vila), v njej bodo na voljo sobe, restavracija in kongresna dvorana za do 90 ljudi.

Zakaj se je zapletlo pri Zlatorogu?

Ko je Merlak odkupil hotel, je bil ta v propadajočem stanju, porušil ga je, nastali so načrti za izgradnjo hotelskega kompleksa z več enotami. "V dobri veri, da sem skupaj s hotelom odkupil tudi okoliška zemljišča, ki so mu pripadala, bi že v kratkem morala steči gradnja hotelskega kompleksa," je dejal v pogovoru z voditeljem z Urošem Slakom v oddaji 24ur zvečer.

Hotel Zlatorog je vrsto let porpadal in je bil prava sramota Bohinja.

Hotel Zlatorog je vrsto let porpadal in je bil prava sramota Bohinja.

Uredništvo

A na njegovo začudenje, ni bilo tako. Čeprav je kupil tako hotel kot pripadajočo zemljo, se je država po njegovem nakupu spomnila, da je zemlja njena. Zdaj Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov od njega zahteva vrnitev 12 parcel, ki jih je že odkupil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Damian Merlak (@damianmerlak)

In zakaj ravno zdaj?

Merlaka zanima predvsem, kako to, da so se tega spomnili zdaj, ko je hotel odkupil on. Hotel je namreč v zadnjih 30 letih zamenjal nekaj lastnikov, o čem takem pa ni bilo nikoli govora.

"Ta zemljišča so bila v preteklosti večkrat prenešena na različne lastnike, soglasje se je dajalo pri raznih transakcijah, zakaj se sklad s tem do danes ni ukvarjal, mi ni jasno," je izpostavil kriptomilijonar.

Je opravil vpis v zemljiško knjigo?  

"Seveda, sem," je odgovoril voditelju. In pojasnil: "Ob nakupu smo naredili skrbni pregled z najbolj znanimi slovenskimi odvetniškimi družbami, vse je bilo urejeno. Da se nekdo pojavi in reče po 30 letih (na podlagi zakona iz leta 1993, op.a), jaz sem zdaj tu lastnik, da tebe, ki si zadnji v vrsti lastnikov zdaj terja za zemljo, ki si jo kupil, mi ni jasno."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Damian Merlak (@damianmerlak)

Kar samo od sebe se je voditelju ponudilo vprašanje, ali je morda uspešni poslovnež na kakšni "črni listi" države? "Nimam odgovora na to. Mene bolj zanima, zakaj danes. Zakaj ne morda čez 20 let, ko bi bil morda že nekdo drug lastnik hotela," je bil jasen.

Bo investicijo ustavil ali se bo boril dalje?

Na to vprašanje je še enkrat odgovoril, da hotel Zlatorog ne more obstajati brez spremljajočih zemljišč. "Bom se boril in mislim, da bodo te parcele ostale moje."

"Vsa pravna mnenja, ki imam pripravljena, so v mojo korist."

"A dokler ni vse črno na belem, tam ne morem graditi. Verjamem, da se bo ta stvar razpletla v redu, nato bom nadaljeval z investicijo v hotel Zlatorog ter začel z drugimi potencialnimi investicijami, ki se lahko pojavijo v prihodnosti. Če pa ne … logično, če ti nekdo nekaj vzame in ti da jasno vedeti, da nisi dobrodošel v tem gospodarstvu, ne bom na silo želel biti prisoten," je sklenil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol