Uredništvo | 31. 7. 2023, 20:00

Težave za enega Merlakovih bohinjskih hotelov: "V kolikor se zadeva ne razreši, investicije ne bomo nadaljevali"

Profimedia/Instagram/Damian Merlak/fotomontaža

Slovenski milijonar se je že pred časom lotil oživljanja nekoč legendarnih hotelov v našem priljubljenem naravnem biseru.

Kot je znano, si Damian Merlak že nekaj časa prizadeva obuditi hotelski turizem v Bohinju. Lani je tako po celoviti preobrazbi svoja vrata odprl Hotel Bohinj v Ribčevem Lazu. Ob njem naj bi že prihodnje leto ponovno zrasla tudi Muhrova vila (nekaterim poznana pod imenom Karađorđevićeva vila), ki naj bi se bolj osredotočala na kongresni turizem - v njej bodo na voljo sobe, restavracija in kongresna dvorana za do 90 ljudi.

Kaj pa nekoč slavni Hotel Zlatorog?

Medtem trenutno še ni znano, ali bo luč sveta ugledal tudi legendarni Hotel Zlatorog v Ukancu, ki ga je prav tako kupil slovenski milijonar z namenom, da na istem mestu zgradi novega, Žalostne podobe propadajočega hotela sicer ni več, a se gradnja novega več kot leto dni potem še ni začela. Kako to?

Uredništvo
Uredništvo

Jure Repanšek, direktor družbe Alpinia in upravitelj Merlakovih hotelov v Bohinju, je nedavno za medije razložil: "Pridobili smo vsa dovoljenja in soglasja, a smo naleteli na težavo s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov RS, zadeva je zdaj na sodišču."

Zapleti glede kmetijskih zemljišč okrog hotela

Na podlagi zakona iz leta 1993 jim sklad želi vzeti vsa kmetijska zemljišča v okolici Hotela Zlatorog, zaradi česar projekt, kot so si ga zamislili, ne bi bil izvedljiv. Podoba Hotela Zlatorog je namreč zasnovana v obliki šestih objektov, ti naj bi se razprostirali okrog osrednjega zelenega atrija z drevesi. V kletnih prostorih naj bi bila tudi garažna hiša, v pritličju pa hotelsko preddverje, recepcija, trgovina, restavracija, zdravilišče s fitnesom in zunanji atrij.

Novi hotel je zasnovan tako, da je razdeljen na več manjših enot.

Novi hotel je zasnovan tako, da je razdeljen na več manjših enot.

Računalniški prikaz Ofis arhitekti

"Mi smo v dobri veri od pravne osebe kupili vse te objekte in zemljišča, zdaj pa smo naleteli na birokracijo izpred 30 let," je za Metropolitan.si povedal Repanšek o nastalem problemu glede prepisa kmetijskih zemljišč okoli hotela, ki so za njih nujna za uresničitev vizije hotela.

Jure Repanšek in Damian Merlak.

Jure Repanšek in Damian Merlak.

Žiga Živulovič jr./Bobo

In rezervni načrt?

"Plana B nimamo," je dejal Repanšek, ob tem pa dodal, da v kolikor se zadeva ne razreši, investicije ne bodo nadaljevali. "Naša politika poslovanja hotelov potrebuje spremljevalni program, za kar potrebujemo zemljišča okoli hotela," je poudaril.

M.P.

Legendarni Hotel Zlatorog je bil skozi velik del 20. stoletja ponos bohinjskega turizma. Ko ga je odkupil Merlak, je bil v poraznem stanju ter vrsto let ena večjih sramot Bohinja. Merlakova vizija o sodobnem večenotnem hotelu "na koncu sveta" (kot izhaja iz imena kraja U'kanc), bi turističnemu kraju, v katerem denimo ne glede na trenutno visoko turistično sezono med vikendom še vedno nimajo odprte niti ene same trgovine, gotovo dvignila ugled.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol