20. 3. 2024, 13:03 | Vir: STA

Na ogorčenje zaradi uničenega državnega grba v karavanškem predoru se je odzval Dars

Borut Živulovič/Bobo

V javnem podjetju so pojasnili, zakaj je prišlo do po mnenju nekaterih nedopustnega dejanja.

Dars je v odzivu na protestno pismo Grboslovnega in zastavoslovnega društva Heraldica Slovenica zaradi uničenega slovenskega grba na slovesnosti ob preboju druge cevi karavanškega predora izrazil obžalovanje, da je bil grb ob preboju stene poškodovan. Zagotovili so, da bodo v prihodnje vso skrbnost namenili temu, da se kaj takega ne ponovi.

Borut Živulovič/Bobo

"Žal se je ob preboju zaradi želje po zagotovitvi dovolj velike odprtine za varen prehod delavcev z avstrijske strani opravil prevelik poseg," so zapisali na Darsu.

Po mneju društva kršili zakon

Po mnenju društva Heraldica Slovenica sta bila pri uničenju grba, naslikanega na prebiti steni, kršena zakona o grbu, zastavi in himni in o varstvu javnega reda in miru. Zakon o grbu, zastavi in himni namreč navaja, da grba ni dovoljeno uporabljati tako, da se krni ugled države. Zakon o varstvu javnega reda in miru pa določa, da se kaznuje z denarno globo, kdor na javnem kraju namenoma poškoduje ali uniči grb Slovenije.

Slovesnost ob preboju druge cevi karavanškega predora je bila po navedbah društva pomemben politični dogodek z udeležbo visokih predstavnikov Slovenije in visokih gostov iz tujine. Med drugim sta se je udeležila predsednik vlade Robert Golob in koroški deželni glavar Peter Kaiser. "Naše ogorčenje je bilo toliko večje, ker očitno noben od predstavnikov države niti za trenutek ni pomislil, da bi bilo z navedenim ravnanjem pravzaprav kar koli narobe," so zapisali v protestnem pismu, ki so ga v torek objavili na svoji spletni strani.

Borut Živulovič/Bobo

Eden od najpomembnejših infrastrukturnih projektov

"Državnih simbolov ne uničujemo. Z njimi moramo ravnati spoštljivo, ker predstavljajo nas same. Če jih uničujemo ali z njimi grdo ravnamo, je to enako, kakor da bi tako ravnali sami s seboj ali s svojimi prijatelji," so protestno pismo sklenili v društvu.

V karavanškem predoru so v ponedeljek slovesno obeležili preboj druge predorske cevi. Gre za enega od najpomembnejših infrastrukturnih projektov v državi, ki bo izboljšal pretočnost prometa med Slovenijo in Avstrijo. Promet bo po novi cevi lahko predvidoma stekel do konca leta 2025, nemoteno po obeh ceveh pa leta 2029.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol