27. 10. 2022, 14:19 | Vir: STA

Nočna vožnja po avtocestah ne bo več takšna, kot je bila doslej (prihaja pomembna sprememba)

Srdjan Zivulovic/Bobo

Zaradi vse višjih cen električne energije so pri upravljavcu avtocest sprejeli odločitve, kakršnih še nismo vajeni. Kako dolgo bodo veljale, ni znano.

Upravljalec avtocest v Sloveniji Dars bo na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer je to zakonsko dopustno, začasno ugasnil cestno razsvetljavo. Računajo, da bodo z ukrepi prihranili 2000 megavatnih ur (MWh) elektrike letno.

"V družbi Dars smo zaradi energetske krize sprejeli usmerjene ukrepe, s katerimi aktivno delujemo v smeri njene blažitve," so zapisali v sporočilu za javnost. Do nadaljnjega tako ne bodo več razsvetljevali priključkov na avtoceste in hitre ceste ter odprte trase avtoceste. Na preostalih odsekih, kjer pa je to predpisano - predori, avtocestni razcepi, kanalizirana križišča in počivališča -, bodo razsvetljavo tako po moči kot času trajanja prilagodili minimalnim predpisanim zahtevam. Osvetljevanje zunanjih površin na avtocestnih vzdrževalnih bazah Darsa bodo vklopili le po potrebi.

Prihraniti nameravajo deset odstotkov energije

Z ukrepi, ki veljajo do preklica, bo Dars na račun cestne razsvetljave zmanjšal porabo električne energije in na letni ravni prihranil približno 2000 MWh električne energije, kar predstavlja desetino celotne porabe električne energije družbe.

Srdjan Zivulovic/Bobo

"S sprejetimi ukrepi Dars sledi uredbi Sveta o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki jo je Evropska unija sprejela z namenom ublažitve učinkov visokih cen energije in narekuje zmanjšanje bruto porabe električne energije za deset odstotkov," so zapisali.

Zagotovili so, da ukrepi, za katere je Dars pridobil tudi predhodno pozitivno mnenje ministrstva za infrastrukturo, ne bodo v ničemer vplivali na zagotavljanje osvetlitve cestne infrastrukture, ki jo določajo področni predpisi. "Dars bo tako tudi z izvajanjem predstavljenih ukrepov še naprej zadostil vsem zakonskim predpisom glede osvetljevanja cestne infrastrukture," so zapisali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol