R. K. | 12. 10. 2022, 10:58

Mesto presenetilo z odločitvijo, ki številnim ne bo všeč

Občina Domžale/Profimedia/fotomontaža

Med prvimi, ki so v Sloveniji morali sprejeti strožje ukrepe, so prebivalci ene izmed večjih občin. Kaj jih čaka?

Zaradi energetske krize, pred katero trepeta vsa Evropa, se številna evropska mesta in občine odločajo, ali prižgati novoletne lučke ali ne. Odločitev so že sprejeli v občini Domžale, kjer so na občinski spletni strani objavili, da lučk pri njih letos ne bo. Sprejeli so tudi nekatere druge ukrepe, s katerimi bodo pozimi varčevali z energijo.

"Občina Domžale že dlje časa spremlja zunanje vplive in situacijo na energetskem področju in ker vemo, da so časi zahtevnejši in bolj spremenljivi, je občina v luči varčevalnih ukrepov pripravila ukrep za zmanjševanje jakosti in nočne uporabe javne razsvetljave v občini Domžale," so zapisali na svoji spletni strani. Po besedah župana Tonija Dragarja ljudje v Domžalah čutijo, da živijo v resnih časih, zato so izdelali "prioritetni načrt uporabe in ugašanja javne razsvetljave".

Občina Domžale

Kakšne ukrepe uvajajo?

Med ukrepe, ki so jih pripravili, spada postopno ugašanje javne razsvetljave. Najdlje bodo razsvetljene vpadnice in vse glavne ceste najvišje prioritete, na cestah druge prioritete pa bodo jakost svetilk zmanjšali. Prilagodili bodo tudi čas osvetljevanja javnih površin. Obstoječe svetilke nameravajo v okviru razpoložljivih finančnih sredstev zamenjati z bolj varčnimi LED-svetilkami, so med drugim zapisali na spletni strani občine.  

V luči tega so napovedali tudi "ukrep, ki verjetno nikomur od nas ni najbolj po godu, a žal letos vsekakor potreben". To je ukinitev novoletne okrasitve mesta. Kot so zapisali, bo osvetljena ostala le novoletna jelka v središču Domžal. Ob tem so zapisali: "Če vsi skupaj naredimo nekaj v smeri zmanjševanja porabe električne energije, bomo lažje dosegli cilj - manjšo obremenitev električnega omrežja in zimo preživimo brez morebitnih izpadov elektrike." Pozvali so še k dodatnim pobudam, ki so, kot pravijo, dobrodošle.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord