15. 3. 2024, 17:57 | Vir: STA

Saj ni res, pa je: namestnik predsednika KPK pozabil poročati o solastništvu zemljiške parcele

Matic Hrabar/STA

Ko je navajal svoje premoženjsko stanje, se mu je 115 kvadratnih metrov velika parcela izmuznila.

Namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) David Lapornik, za katerega se je izkazalo, da je prepozno poročal o premoženjskem stanju, je v izjavi za RTVS in STA dejal, da je šlo pri njegovi zamudi za administrativno in ne vsebinsko kršitev zakona o integriteti. Zanašal se je namreč na po njegovih besedah nepopolne podatke geodetske uprave.

Tamino Petelinšek/STA

Priznal, da je naredil napako

Lapornik je leta 2021 postal četrtinski lastnik 115 kvadratnih metrov velike zemljiške parcele, na katero pa je pri poročanju o premoženjskem stanju po nastopu funkcije na KPK oktobra 2021 pozabil. O njej je poročal šele 15. marca 2023, torej z več kot enoletno zamudo.

Nepremičnine v trenutku poročanja namreč še ni bilo na seznamu geodetske uprave, je danes dejal Lapornik. Ko je pozneje pogledal na portal eUprava, pa je ugotovil, da je med njegovim lastništvom navedena še ena parcela.

"Priznam, da sem naredil napako," je povedal in pri tem pokazal pogodbo za nakup nepremičnine v vrednosti 258,75 evrov. Dodal pa je, da je šlo za administrativno napako zamujenega roka in ne vsebinsko napako kršitve integritete, ko bi zamolčal ali nesorazmerno povečal svoje premoženje oz. bi pri njem odkrili premoženje nezakonitega izvora.

Bor Slana/STA

Osebna odgovornost le pri vsebinskih kršitvah

"Nihče me ni ujel z roko v marmeladi. Sam sem odkril napako in jo nemudoma prijavil," je zatrdil. Nato je takoj obvestil še mandatno-volilno komisijo DZ in svoje sodelavce ter v opombah jasno navedel, da poroča z zamudo in se za to opravičil.

Na pozive, naj odstopi z mesta namestnika predsednika KPK, se je Lapornik odzval z besedami, da komisija od funkcionarjev osebno odgovornost zahteva zgolj pri vsebinskih kršitvah, medtem ko svojo kršitev zakona o integriteti razume kot administrativno kršitev, kar da je potrdila tudi mandatno-volilna komisija DZ.

Podobni dogodki so po njegovih besedah zelo aktualni na področju davkov, kjer je ta samoprijava nekaj normalnega. Ob tem je apeliral na vse druge zavezance, naj preverijo svoje oddane obrazce in v kolikor opazijo neskladja, naj jih prijavijo.

Bobo

Zadeva na dan prišla po enem letu

Dodal je, da komisija zavezancev na podlagi tovrstne samoprijave ni in ne bo sankcionirala. Dodal je še, da si tudi na KPK že vrsto let prizadevajo, da bi se eUprava povezala z zemljiško knjigo, da do napak, kot se je zgodila njemu, ne bi prihajalo.

"Srčno upam, da je to zgolj splet nesrečnih naključij," pa je komentiral okoliščino, da je zadeva na plan prišla eno leto po tem, ko je o tem obvestil mandatno-volilno komisijo DZ.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol