Uredništvo | 7. 12. 2023, 10:34

David Zupančič: "Za eno promocijsko objavo na Instagramu prejmem več kot od kliničnega centra za dve 24-urni izmeni"

Osebni arhiv Davida Zupančiča

"Na eni strani promocijska objava na spletu, na drugi reševanje življenj. To se mi zdi nora primerjava," je med drugim povedal priljubljeni zdravnik.

Specializant infektologije in pisatelj David Zupančič, ki trenutno predstavlja svojo drugo knjigo Znanost mirnega življenja, je kot zdravnik zaposlen v UKC Ljubljana.

Četudi ima očitno močno pisateljsko žilico, pa tudi talent za to, da skozi svoje vsebine (podkaste in objave na družbenih omrežjih) nagovarja veliko število ljudi, je še vedno predan tudi medicini. 

Že večkrat je odkrito opozoril na pomanjkljivosti slovenskega zdravstvenega sistema in na to, da nujno potrebujemo izboljšave v obravnavi bolnikov, želi pa si tudi, da bi imeli ljudje več razumevanja za zdravnike.

"Ljudje sploh nimajo uvida v naše delo zunaj medijev, kjer je velik del člankov namenjen plačam in zahtevam zdravnikov, v katerih izpademo večno nezadovoljni in prezahtevni," je pred časom povedal za revijo Ljubljana.

"Posameznik ima z zdravnikom stik, ko zboli. Takrat je viden kot nekdo, ki vse ve in zna, le pogleda in sprejme neko odločitev ter gre dalje, kot nekakšen robot. Redkokdo vidi, kdo smo, da imamo tudi mi svoje dvome, strahove in stiske. Politika se rada pokaže na strani bolnikov v skupni borbi proti zdravnikom, ki imajo disproporcionalne zahteve. V resnici si želimo le imeti znosno službo – čas, prostor in opremo, da lahko odlično obravnavamo vsakega bolnika."

Preberite še:

Ogromna razlika med zasebnim in javnim sektorjem

V nedavnem pogovoru za Nedeljske novice pa je Zupančič dobil tudi vprašanje, kako razkošno sploh lahko živi nek zdravnik pri nas, glede na to, da so v tujini družine, v katerih sta oba starša zdravnika (Zupančičeva žena Ester je zobozdravnica, op. a.), že skoraj po pravilu premožne.

"Seveda ne životariva, nisva pa na nivoju zdravnikov v ZDA, ki denarja verjetno nimajo niti časa zapraviti. Ljudje velikokrat omenjajo, da imamo zdravniki ogromne plače. Pa vam morda lahko ponudim drugačno perspektivo," je odgovoril Zupančič in postregel s šokantnim podatkom.

"Lahko vam namreč povem, da za eno promocijsko objavo na Instagramu od naročnika prejmem več kot od kliničnega centra za dve 24-urni izmeni," je bil iskren.

Dodal je, da se mu zdi primerjava nora, saj je na eni strani promocijska objava na spletu, na drugi pa 48 ur reševanja življenj, a tako ogromna je pač razlika med zasebnim in javnim sektorjem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord