21. 12. 2023, 10:55 | Vir: STA

Delavke v podjetju Mi&Lan prejele le del plač za november: tako se je odzval lastnik Joc Pečečnik

STA

Opozoril je na težak položaj podjetja in izrazil upanje na dogovor s Sportino, da bi obudili znamko Mura.

Lastnik podjetja Moda Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev Joc Pečečnik je napovedal, da bo po potrebi založil denar za novembrske plače, potem ko so delavke v podjetju prejele le del plač za prejšnji mesec. 

Direktor tekstilnega podjetja Moda Mi&Lan Marko Hozjan je po navedbah soboškega Vestnika delavke po elektronski pošti obvestil, da jim ne bo mogel izplačati novembrskih plač. Razlog je po njegovih besedah zamujanje kupcev s plačili. Napovedal je, da bodo na plačilni dan dobili del plače - šlo naj bi za okrog 180 evrov - ostalo pa jim bodo izplačevali po delih glede na prilive na račun podjetja.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

V podjetju v Gornjih Petrovcih za pojasnila niso bili dosegljivi. Pečečnik, ki je 80-odstotni lastnik podjetja, se je v sredo na medijska poročanja o izplačilu za november odzval s sporočilom za javnost, v katerem je navedel, da je vsak mesec zagotavljal 150.000 evrov likvidnosti in skupaj doslej v podjetje vložil 1,5 milijona evrov, za njegovo preživetje pa iskal možnosti in partnerje v tujini.

Zatrdil je, da je Milan Mörec, še vedno petinski lastnik podjetja, od katerega je odkupil večinski delež, "prikrival prave informacije in sklepal posle in dogovore, ki so izven standardov in ki predstavljajo neracionalne odločitve za podjetje". "Posle je sklepal brez kalkulacij, kar je predstavljalo finančno izgubo za podjetje," je dodal Pečečnik.

Dogovori zašli v slepo ulico

Pri iskanju rešitev je po njegovih besedah dobil zelo zanimivo pobudo Sportine Group, da bi obnovili blagovno znamko Mura, izdelke pa prodajali v prodajalnah Sportine. "S tem bi revitalizirali blagovno znamko Mura, ki prihodnje leto praznuje 100 let, obdržali bi proizvodnjo, ki bo za Evropo strateško pomembna, in imeli bi proste kapacitete za lasten razvoj," meni Pečečnik. Vendar pa so dogovori s Sportino po njegovih besedah novembra zašli v slepo ulico.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Bobo

"Direktor Marko Hozjan je obupal, podjetje nima nobenih pravih (perspektivnih) poslov," opozarja Pečečnik. Zato je od uprave zahteval analizo finančnega stanja in potrebnih ukrepov glede družbe. "Takoj ko dobimo stališče uprave, bomo izvedli potrebne ukrepe. Če ne bomo našli strateškega partnerja ali naročil, ki bodo imela za seboj finančno garancijo, bo prihodnost družbe zelo težka," je opozoril. Sportino Group je pozval, naj jim pride nasproti z rešitvijo, ki so jo predlagali.

"Hudo mi je, če pomislim, da bi zaposleni v tem predbožičnem času ostali brez zasluženega plačila, zato sem se odločil, da če kupci do četrtka ne bodo Modi Mi&Lan poravnali svojih obveznosti, bo, zavoljo plač, finančna sredstva (še dodatno) založila skupina Elektronček," je ob tem napovedal Pečečnik.