M. P. | 12. 1. 2023, 21:15

Delova osebnost leta 2022 je projektant mostu na Pelješac

Bobo

Med njihovimi desetimi nominiranci so bile osebe, ki so preteklo leto zaznamovale s svojo solidarnostjo in vrhunskimi dosežki. 

Medijska družba je že 33. leto zapored v ospredje postavila izjemne osebnosti, ki s svojim delom in držo osvetljujejo naš prostor in družbo. Kot pravijo, pa so to predvsem ljudje dejanj. Delova osebnost za leto 2022 je tako postal Marjan Pipenbaher, gradbeni inženir, ki je projektiral Pelješki most. 

Kot so poudarili v uredništvu Dela, je eden najbolj priznanih evropskih graditeljev in projektantov mostov. Je avtor in odgovorni projektant več kot 200 mostov in viaduktov doma in v tujini, so navedli.

Prireditev je potekala v Cukrarni

Uredništvo Dela je v začetku decembra izbralo deset nominirancev za prestižni naslov, potem pa glasovanje prepustilo bralcem. Zbrane je v uvodu prireditve nagovorila Nataša Luša, direktorica medijske družbe Delo, slavnostni govornik je bil Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze in Delova osebnost leta 2021. 

Aleksander Čeferin

Aleksander Čeferin

Uredništvo

Prejemnika naziva Delova osebnost leta je razglasil odgovorni urednik Dela, Bojan Budja, prestižni kipec pa je podelil Stojan Petrič, direktor medijske družbe Delo

Kdo vse so bili še nominiranci?

Med nominiranci za leto 2022 sta bila vodji intervencije na gorečem Krasu: Simon Vendramin in Stanko Močnik, Inštitut 8. marec za aktivacijo mladih v zvezi z družbenimi problemi, Ivo Boscarol, ki je milijone od prodaje podjetja poklonil svoji občini, Maruša Bradač, astrofizičarka, ki sodeluje pri največjem vesoljskem teleskopu Webb, Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec ter Živa Ploj Peršuh in Tomo Peršuh, ki sta iz Ukrajine v Slovenijo evakuirala mlade glasbenike.

Urša Bogataj

Urša Bogataj

Jože Suhadolnik, Delo

Med nominiranci so se znašli tudi Urša Bogataj, prva Slovenka z naslovom olimpijske prvakinje v smučarskih skokih, Robert Golob, politik, ki je lani zaznamoval Slovenijo, in Nataša Pirc Musar, prva predsednica Slovenije.

V sklopu programa so podelili tudi priznanja izbranim novinarjem medijske hiše Delo za izstopajoče novinarske in fotografske dosežke preteklega leta. Za najbolj odmevne novinarske dosežke v letu 2022 so nagrado prejeli novinarji Brigite Ferlič Žgajnar, Lovro Kastelic in Karel Lipnik.

Delova osebnost leta 2022 Marjan Pipenbaher.

Delova osebnost leta 2022 Marjan Pipenbaher.

Uredništvo

O zgodovini nagrade 

Delova osebnost leta je bila prvič razglašena konec leta 1990, ko se je uredništvo Dela odločilo, da bo bralcem dalo priložnost in jih povprašalo, kdo si zasluži to čast, z dodanim pojasnilom, "da ni nujno politik". Kljub temu so bralci takrat izbrali Milana Kučana, ki je "premagal" predvsem politike, Janeza Drnovška, Lojzeta Peterleta, Jožeta Pučnika, Janeza Janšo in druge. 

Leta 2007 je uredništvo prvič izbralo deseterico kandidatov, končni izbor pa prepustilo bralcem. Na ta način, ki je obstal kar nekaj let, so bile izbrane osebnosti z različnih področij, z Delovo titulo pa so se povezali različni poklici in dosežki, pogumne odločitve, pionirski koraki, širokosrčnost, ki so jo občutile množice, zlasti med krizo. V letu 2007 je tako zmagal Borut Geršak, ki je uspešno izvedel prvo endoskopsko operacijo na srcu, v naslednjih letih metalec kladiva Primož Kozmus, zdravnik Erik Brecelj, pisatelj Boris Pahor, podjetnik Ivo Boscarol.

Uredništvo Dela je skupaj z bralci za Delovo osebnost leta 2020 izbralo Maria Fafangla.

Uredništvo Dela je skupaj z bralci za Delovo osebnost leta 2020 izbralo Maria Fafangla.

Bobo

Sledilo je obdobje humanitarcev in prostovoljcev, ko so bili za osebnost leta izbrani Ana Lukner, Anita Ogulin, gasilci, Jure Poglajen, Milan Jakopovič, nato jezikoslovec Kozma Ahačič, kirurga Uroš Ahčan in Vojko Didanovič, Jadran Lenarčič, dolgoletni direktor Instituta Jožef Stefan, in predlani epidemiolog Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ, in lani Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord