A. B. | 28. 1. 2023, 07:00

Skriti kotički v Sloveniji, ki vas bodo očarali (privoščite si zimski izlet)

Profimedia/Facebook/Podzemlje Pece/fotomontaža

Verjamemo, da se tudi vi radi sprostite v naravi, se družite z najbližjimi in doživite trenutke, zaradi katerih je v delu napornih dneh lažje zadihati. Zbrali smo 6 najlepših in hkrati izjemno priljubljenih kotičkov Slovenije, kamor se boste zagotovo radi še večkrat vrnili.

V Sloveniji ni težko najti kotička, ki ne bi očaral, saj naša mala država skriva ogromno naravnih danosti, ki navdušijo še tako ravnodušnega posameznika. Prebivalci Slovenije smo znani po tem, da radi zahajamo v visokogorje, se fotografiramo na 'instagramabilnih' destinacijah in se v naravo 'upamo' podati tudi sami. Za vas smo zbrali nekaj najlepših krajev in stičišč v Sloveniji, ki vas bodo zagotovo navdušila, hkrati pa omogočajo odlično priložnost za zimski izlet. 

Naravni biser v Kranjski Gori: slap Peričnik

Izlet na slap Peričnik je lahko predvsem v zimskem času posebno doživetje. Čeprav predstavlja dva slapova – zgornji slap, visok 16 metrov in spodnji slap, visok 52 metrov, a se z opisom tokrat nanašamo na spodnji Peričnik. Lahko se podate tudi na nasprotni breg Bistrice in z le nekaj deset metrov dolgim vzponom občudujete razgled na oba slapova, ki izgledata, kot da čuvata ledeniško dolino Vrata. 

Do njega vodi označena pot, na katero se podajte peš ali s kolesom. Kot naravna dediščina, ki je v preteklosti omogočala izrabo moči za pridobivanje električne energije, je slap na svoji poti večkrat spreminjal svojo pot. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kunyik Gábor (@gkunyik)

Prav poseben je zato, ker omogoča, da se sprehodite za njegovo bujno čerjo, predvsem čudovit je v zimskem času. Takrat lahko občudujemo njegovo ledeno zaveso kapnikov in ledenih sveč, ki se ustvari, če so temperature dovolj časa pod ničlo.

Klevevž: naravni topli vrelec, za katerega morda še niste slišali 

Termalni in mineralni vrelci so naravna danost, katere temperatura ni nikoli nižja od 20 stopinj Celzija. Skoraj bi lahko rekli, da gre za naraven (in predvsem topel) bazen.

Na Dolenjskem se skriva naravni topli vrelec Klevevž, ki je kot nalašč za avanturistične pohodnike. Posebej magičen je prav pozimi, saj se zaradi temperaturne razlike iz njega dviguje para. Voda ima na površju približno 24 stopinj Celzija, zato je za tiste drzne primerna tudi za hitro namakanje. Zimski skok v toplo vodo je zares posebna izkušnja, a ne pozabite na topla oblačila ali odejo, v katero se lahko zavijete takoj, ko zapustite vrelec. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Golob (@sara.golob)

V bližini oziroma na poti boste videli tudi zapuščen mlin, obiščete lahko grad Klevevž in se povzpnete na Homec, ki bdi nad celotno destinacijo. Za tiste, ki radi fotografirate, boste lahko zagotovo v objektiv ujeli utrinek, zaradi katerega se bodo vsem, ki ga bodo videli, zaiskrile oči. 

Bled: skrita soteska in klop z razgledom

Nedaleč stran od idiličnega Bleda, ki velja za eno najlepših in turistično najbolj obiskanih destinacij v Sloveniji, se skriva Pokljuška soteska. Gre za posebno krožno pot, ki omogoča sprehod skozi največjo fosilno sotesko pri nas. V uri in pol se boste lahko navdušili nad strmimi skalnimi stenami, čarobnim gozdom, naravnimi mostovi in jamami, nekaj adrenalina pa bo v vas sprožilo potikanje med visokimi, a tesnimi prehodi med stenami. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tak frajerski tip - js kr grem SAMA (@queenofwaterfalls)

A zagotovo ena najlepših točk Bleda, ki je v zadnjih letih obveljala za enega najlepših razgledov v okolici jezera na Bledu, se nahaja na Ojstrici. Razgled na Blejsko jezero, Kamniške Alpe in Karavanke vas bo zagotovo pustil brez besed. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Rudelj (@ivana_2112)

Kolesarska avantura po rovih podzemlja Pece

Kolesarji, ki se rade podate v gorski svet ali le ljubitelji vožnje s kolesom, so rovi podzemlja Pece kot nalašč za izkoristek odvečne energije ali polnjenje baterij. V sebi boste lahko prebudili radovednost in željo po spoznavanju vsake podrobnosti rova, po katerem se boste zapeljali.  

Kar 5 kilometrov dolga pot vas bo ob prisotnosti vodnika zagotovo navdušila. Od vhoda v jamo, ki se nahaja na Igrčevem nad Črno na Koroškem, boste z naglavnimi svetilkami, toplimi oblačili in gorskim kolesom odkrili slovenski biser, ki ga poznajo le redki. 

V podzemlju je stalna temperatura okrog 10 stopinj Celzija in vseskozi popolna tema. Luč boste ugledali šele po približno dveh urah in pol, ko boste prikolesarili iz rovov v drugo dolino, na Bregu nad Mežico. Od tod se je potrebno samo še spustiti po asfaltirani cesti (približno 1, 5 kilometra) do izhodiščne točke na Glančniku, navajajo na nestcampers.com. 

Za ogled rudnika s kolesom je potrebo odšteti 30 evrov na osebo, izposodite so lahko tudi kolo, za kar boste odšteli 10 evrov.  S predhodno rezervacijo termina je ogled s kolesom mogoč od torka do nedelje, med 10. in 14. uro. 

Ulovite sončni zahod na gradu Socerb 

Ste tudi vi ljubitelji sončnih zahodov (ali vzhodov)? Potem vas bo grad Socerb na Primorskem pustil brez besed. Le 30 metrov nad istoimenskim naseljem namreč stoji grad, ki ponuja panoramski razgled na Tržaški zaliv, ki za mnoge popotnike in ljubitelje velja za enega najlepših na Slovensko obalo. 

V bližini mogočnega gradu boste našli tudi Sveto jamo. Gre za edino podzemno cerkev v Sloveniji, ki se skriva v 44 metrov globoki in 231 metrov dolgi kraški jami.  

Mnogi popotniki predlagajo, da se na vzpetino povzpnete peš, čeprav se lahko do neposredne bližine gradu pripeljete z avtom. Svojo pot začnite v Ospu, od koder boste cilj z zmerno hojo dosegli v uri in pol. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blaž Zupanc (@moodyblaz)

Pot med krošnjami

Na Pohorju so pred nekaj leti odprli Pot med krošnjami, ki ponuja prvovrstno izkušnjo – sprehodili se boste lahko med krošnjami dreves in se naužili razgledov na okolico. 35 metrov visok stolp, okoli katerega se vije dolga panoramska pot, nudi dih jemajoče razglede. 1000 metrov dolga pot vas bo popeljala skozi raznolik gozd, v katerem boste naleteli na mnoga presenečenja in nove reči, ki vas bodo učile o naravnih procesih v gozdu, o tem, kako jih zaščititi in o zanimivih dejstvih, ki vam bodo pomagala razumeti, kaj gozd in njegovi prebivalci potrebujejo za življenje in uspevanje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pot med krošnjami Pohorje (@potmedkrosnjamipohorje)

"Pot med krošnjami leži v osrčju mogočnih pohorskih gozdov, na vrhu Rogle na nadmorski višini 1517 metrov. Pot vam bo pokazala, zakaj je pohorska narava edinstvena. Skupaj bomo spoznali drevesa krajevnih gozdov vse od korenin do vrhov krošenj. Postali boste delček gozdnega življenja ter se srečali s številnimi živalmi in rastlinami, ki jih ne boste našli nikjer drugje," lahko preberemo na njihovi uradni spletni strani. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord