Marijana Podhraški | 13. 12. 2022, 20:00

Božični sejmi ali topli kraji: kam Slovenci najraje potujemo ob koncu leta?

Profimedia

Leto se bliža h koncu, pred nami so božično-novoletni prazniki. Za ene je to čas, ki si ga želijo popestriti z novimi dogodivščinami, za druge pobeg od stresa.

V času korone se je turizem popolnoma zaustavil, a turistični delavci letos poročajo o dobrih rezultatih in zelo optimistično zrejo v prihodnost. V znanih turističnih agencijah smo povprašali, kam se bomo Slovenci najraje odpravili ob koncu leta in kakšni so trenutni potovalni trendi.    

Božični sejmi so zelo pogosta izbira  

Številni so se, ali pa se še bodo, tudi letos odpravili na enega izmed številnih božičnih sejmov, ki ostajajo tradicionalno priljubljeni pri Slovencih, nam vsi po vrsti odgovarjajo svetovalci v potovalnih agencijah, ki smo jih obiskali. Nekateri bodo enodnevna ali dvodnevna adventna potovanja v evropska mesta izkoristili tudi za božične nakupe

Bližnja Bratislava je idealna za enodnevni izlet.

Bližnja Bratislava je idealna za enodnevni izlet.

Profimedia

Za katere destinacije je največ zanimanja? Že od nekdaj so zelo priljubljeni nekajdnevni izleti v evropska mesta, kot so na primer Budimpešta, Zagreb, Bratislava, Dunaj in Praga, pravi Nena Kraševec iz Turistične agencije Palma. “Za najdaljšo noč pa se Slovenci najraje odpravljajo v Istanbul, Pariz, Barcelono, Budimpešto, Sarajevo in Beograd,” še izvemo na Palmi. 

Češka prestolnica Praga velja za enega najlepših evropskih mest.

Češka prestolnica Praga velja za enega najlepših evropskih mest.

Profimedia

Medtem so na Kompasu že zapolnili oba termina potovanja na Finsko, oziroma Laponsko, kjer domuje Božiček. Kot dodana vrednost se jim bo na potovanju pridružila pevka Rebeka Dremelj. Potniki se bodo v sklopu programa odpravili tudi na arktično avanturo, obiskali bodo farmo haskijev in se vozili s snežnimi sanmi.

Arabeske in "bližnji" toplejši kraji 

Poleg krajših avtobusnih potovanj na sejme ali na silvestrovanje, so med Slovenci zelo priljubljeni tudi novoletni skoki v toplejše kraje. Ti so med Slovenci za novo leto celo prva izbira, je slišati od svetovalke za potovanja pri agenciji Oskar. Enako pravijo tudi na Palmi.

"Z letali iz Ljubljane in Zagreba se bo letos največ slovenskih potnikov odpravilo na Madeiro, Malto, Egipt, Portugalsko, Dubaj in Abu Dhabi, zadnja mesta se polnijo tudi za Jordanijo, Oman in Maroko." 

Skriti kotički Dubaja.

Skriti kotički Dubaja.

Profimedia

Na seznamu za silvestrovanje sta tudi idilična Apulija, dežela na skrajnem koncu italijanskega škornja in južno špansko mesto Valencija. Nekateri bodo po dolgem in počez, ali kot pravi Palmin turistični slogan —“brez hitenja” — v novoletnem času odkrivali čare Albanije. 

Priljubljenost Albanije med Slovenci narašča (Grad Rozafa, znan tudi kot Skadrski grad).

Priljubljenost Albanije med Slovenci narašča (Grad Rozafa, znan tudi kot Skadrski grad).

Profimedia

Vroče, sanjske destinacije 

Mnogi jih poznajo kot počitnice, ki si jih privoščiš “enkrat v življenju” in te tudi letošnji konec leta burijo domišljijo številnih Slovencev. Maldivi, Sejšeli, Zanzibar, Brazilija, Dominikanska republika, Mehika ... sonce in vroči ritmi očitno res nikoli ne bodo iz mode. Med zimskimi potniki vse bolj cenjene postajajo še Kolumbija, Belize in Gvatemala, pravijo na agenciji Oskar

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Potovalna Agencija Oskar (@potovanjaoskar)

Pri omenjeni agenciji, kjer ponujajo "potovanja z vsebino", imajo že vrsto let v decembrskem času tudi odhod na Kubo. Njihov program Chejeva zgodba, ki obljublja doživetje pristne Kube, vključno s podrobnejšo predstavitvijo kubanske revolucije, je vedno razprodan. Agencija je prav tako napolnila vse svoje decembrske termine za odhode v azijske države - v Vietnam, Kambodžo, Indonezijo ter na Tajsko in Sri Lanko bodo zaključene skupine (20 ljudi) popeljali njihovi dolgoletni in dobro usposobljeni vodniki.

Veliko zanimanja je še za obisk Indije, Irana in Sudana, ki so njihove dolgoletne destinacije in ki se prav tako izvajajo v decembru.

Iran je "potovalna poslastica", sodelujejo z dolgoletnimi partnerji, zato je za varnost potnikov brezhibno poskrbljeno, pravijo na agenciji Oskar.

Iran je "potovalna poslastica", sodelujejo z dolgoletnimi partnerji, zato je za varnost potnikov brezhibno poskrbljeno, pravijo na agenciji Oskar.

Profimedia

Nepozabna križarjenja 

Ne samo z letalom, vse več Slovencev se sanjskim destinacijam naproti ob koncu leta odpravlja na mogočnih čezoceanskih križarkah. Te so v tem času že precej zasedene, pravijo organizatorji in dodajajo, da potniki niso niti malo prezgodnji, v kolikor rezervacijo opravijo že celo leto vnaprej. 

Profimedia

Tudi decembrska sredozemska križarjenja na fascinantni križarki iz italijanske Genove do Sicilije, Malte, Španije in Francije so ena od aktualnih vročih "last minute" ponudb pri potovalni agenciji Svet križarjenj. Kot pravi direktor Mladen Barukčić, v tem času med slovenskimi potniki prevladujejo individualne prijave in odhodi, medtem ko je med letom več skupinskih.

Poleg bližnjih sredozemskih križarjenj se Slovenci v precejšnji meri odločamo za toplejše kraje, kot so Karibi in Dubaj oziroma Združeni Arabski Emirati.

Prek Kompasa se je ali se še bo veliko Slovencev letos odpravilo na predbožično križarjenje z Malim princem po treh prestolnicah na reki Donavi: Budimpešto, Bratislavo in Dunaj. Poleg ogledov tamkajšnjih božičnih sejmov, se bodo lahko družili z Mojco Mavec, ki bo plula in se sladkala z medenjaki z njimi.

Odklopi v Sloveniji 

A veliko je tudi takšnih potnikov, ki jim je v božično-novoletnem času precej ljubša bližina doma. Sploh od pandemije koronavirusa naprej je v porastu povpraševanje za krajše decembrske izlete po Sloveniji in sosednji Hrvaški (advent v Zagrebu).

Od doživetij v hribih, do tistih na obali in seveda "zimzelenih" term, veliko Slovencev se med božično-novoletnimi prazniki odpravi v bolj domače kraje.

Borut Živulović/Bobo

Pri agenciji Sajko turizem so za letošnji praznični čas pripravili obisk živih jaslic v Postojnski jami, in kot so nam povedali, so bila vsa mesta v hipu zasedena. Ob tem so dodali, da je bilo povpraševanje za izlet tako veliko, da bi lahko brez težav odpeljali še več skupin. To pa ni bilo možno zaradi omejitve števila obiskovalcev v jami. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol