STA/P.M. | 1. 7. 2023, 21:00

Dež ji ni prišel do živega: Urška Klakočar Zupančič pod Najevsko lipo s pomembnim sporočilom

Bobo

Vseslovenskega srečanja v Črni na Koroškem se je kljub slabemu vremenu udeležilo več kot 200 ljudi. Predsednica DZ je prisotne z izjavo nasmejala ...

Prvo srečanje ob Najevski lipi, ki jo zaradi visoke ocenjene starosti imenujejo tudi mati slovenskih lip, je bilo takoj po osamosvojitvi Slovenije, avgusta 1991. Odtlej prireditev tradicionalno poteka vsak konec junija, nanjo pa so povabljeni znani obrazi slovenskega političnega prostora, ki obiskovalce pozdravijo s svojimi nagovori. Tokrat je bila med njimi tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je bila je ena od osmih sodelujočih na razmisleku pod lipo z naslovom Brezmejna kultura in tudi slavnostna govornica na osrednjem delu srečanja.

O pomenu ohranjanja slovenskega jezika in kulture

"Kultura je stvar, ki združuje. In kultura je tisto, kar moramo negovati in spodbujati," je ob letos že 32. vseslovenskem srečanju dejala Klakočar Zupančičeva. V nagovoru zbranim pod velikim šotorom se je sprehodila skozi minulo več kot 700-letno zgodovino, ki je tudi "čas, v katerem je rasla Najevska lipa in bila tako na nek način priča dobrim in slabim časom."

Ob tem je dejala, da so "spopadi in morije stalnica ter da smo še ne tako dolgo nazaj sočustvovali in trepetali z narodi nekdanje Jugoslavije, danes pa sočustvujemo s slovanskimi brati v Ukrajini."

"Kot ljudje se lahko le sprašujemo - zakaj. Kaj moramo narediti, da bo konec grozot in da bomo lahko živeli v solidarnosti, sožitju, svobodi in predvsem v miru?"

Med razpravo tudi smeh in aplavz

Klakočar Zupančičeva je izpostavila ugotovitev, da pod Najevsko lipo ni signala mobilne telefonije, in požela aplavz zbranih z idejo, da bi lahko v plenarni dvorani DZ enostavno ukinili signal za telefone. "To bi bilo super. Ker potem bi bili vsi primorani poslušati, se gledati med sabo, se pogovarjati," je dejala.

Županja o trenutnih težavah občine

Gostiteljica srečanja, županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak je ocenila, da je srečanje pod Najevsko lipo pomembno ne le za občino Črna, ampak tudi za Koroško in Slovenijo.

Romana Lesjak

Izrazila je obžalovanje, da je bilo letos toliko odpovedi na vabila na srečanje. "Tisti, ki nas predstavljajo, so pravzaprav dolžni sodelovati z ljudstvom, so dolžni priti sem in nas poslušati, tudi kritične misli so izredno pomembne," je dejala in izrazila hvaležnost vsem, ki so prišli na srečanje. 

Urška Klakočar Zupančič in Jani Prednik.

Med njimi so bili poslanec DZ Jani Prednik, evropski poslanec Milan Brglez, župana Slovenj Gradca in Mežice Tilen Klugler in Mark Maze ter in slovenski veleposlanik v BiH Damijan Sedar.

Županja je izrazila prepričanje, da bi država morala več pozornosti nameniti obmejnim občinam, da bi te bile poseljene. Po njenih besedah pa so največji problem ceste in telekomunikacije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord