R. K. | 13. 12. 2022, 17:20

Oglasil se je direktor policijske uprave, ki je vpleten v burno dogajanje okoli odstopa Bobnarjeve

Rosana Rijavec/STA

Prvi mož Policijske uprave Nova Gorica se je odzval na navedbe o njegovi domnevni politični pripadnosti, ki so v zadnjih dneh zaokrožile v javnosti.

Direktor Policijske uprave (PU) Nova Gorica Evgen Govekar je v izjavi za javnost ostro zavrnil vse navedbe o povezovanju s politiko in pojasnil, da je bil za direktorja za direktorja PU Nova Gorica izbran na podlagi predpisanega kadrovskega postopka ter z izpolnjevanjem vseh pogojev in z upoštevanjem strokovnosti in njegove poti kariernega policista.

Navedbe o njegovi domnevni politični pripadnosti, ki so zaokrožile v javnosti, so bile med drugim izrečene v kontekstu nedavnega dogajanja okoli odstopa Tatjane Bobnar s položaja notranje ministrice in pisem, ki sta ju Bobnarjeva in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav poslala predsedniku vlade. "Med drugim tudi v kontekstu kot zahtevo po njegovi zamenjavi že 31. 5. 2022," je Govekar zapisal v izjavi in nadaljeval, da se ga je v medijih posledično na različne načine povezovalo tudi z določeno politiko.

Borut Živulović/BOBO

Navedbe označuje kot poskus osebne diskreditacije

"Direktor policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar ostro in kategorično zavrača vse dosedanje navedbe o kakršnemkoli povezovanju s politiko, prav tako pa ostro zavrača tudi zadnjo navedbo v posameznih medijih o domnevno 'njegovi prisotnosti v množici ljudi, ki je pospremila nekdanjega predsednika vlade v zapor na Dobu', kar je preprosto povedano laž," je med drugim zapisal v izjavi in dodal, da lahko vse tovrstne navedbe brez zadržkov označi kot očiten način njegove osebne diskreditacije.

Kot je zatrdil, nikoli ni simpatiziral s politiko, niti bil kakorkoli politično dejaven. Določila Zakona o organizaciji in delu v policiji o prepovedi političnega delovanja oz. strankarskega članstva policistov dosledno spoštuje in v tem pogledu zagotavlja visoko stopnjo osebne in organizacijske integritete, je zapisal.

Rosana Rijavec/STA

Izbran na podlagi kadrovskega postopka

Zatrdil je, da je karierni policist, ki je v svoji karieri prehodil pot od policista do direktorja policijske uprave. Ko se je njegov predhodnik aprila 2022 na podlagi osebne odločitve upokojil, je kandidiral za delovno mesto direktorja PU na notranjem kadrovskem razpisu kot dotedanji vodja Sektorja uniformirane policije na PU Nova Gorica. Poleg njega so kandidirali še štirje kandidati, ki so v strukturi policijske uprave v primerjavi z njim zasedali nižja delovna mesta.

Izbran je bil na podlagi predpisanega kadrovskega postopka ter z izpolnjevanjem vseh pogojev in z upoštevanjem strokovnosti in njegove poti kariernega policista, je zaključil v svoji izjavi.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ