12. 12. 2022, 14:00 | Vir: STA

Klakočar Zupančičeva povedala, kaj sledi po odstopu ministrice Tatjane Bobnar

Žiga Živulovič jr./Bobo

Potrdila je, da je premier Golob DZ obvestil, kdo bo začasno vodil ministrstvo za notranje zadeve. Krožijo tudi imena morebitnih kandidatov za visoki položaj.

"Izvolitev oziroma imenovanje novega notranjega ministra je v pristojnosti predsednika vlade, rekonstrukcija vlade pa bo potekala, ko bo začel veljati nov zakon o vladi," je v izjavi za medije po odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar povedala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. 

Začasno bo resor vodila ministrica Ajanović Hovnik

Premier Robert Golob je v DZ že posredoval odstopno izjavo ministrice Bobnarjeve, ki je premierja o odstopu obvestila v petek, v DZ pa se bodo z njenim odstopom predvidoma seznanil v sredo. Golob je ob tem DZ še obvestil, da bo notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Robert Golob in Tatjana Bobnar v lepših časih.

Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo rekonstrukcijo vlade, je Klakočar Zupančičeva pojasnila, da se to lahko izvede po pravnomočnosti poročila državne volilne komisije (DVK) in razglasitvi rezultatov referendumov. 

Komentirala je tudi odstop Marte Kos iz stranke Gibanja Svoboda in kratko dejala, da meni, da gre za odstop iz osebnih razlogov, ki pa jih ne namerava komentirati.  

Golob že imel razgovore z morebitnimi kandidati 

Po sobotnih informacijah Dnevnika naj bi premier že opravil ožji izbor morebitnih kandidatov za novega notranjega ministra. Kot navaja časnik, so med potencialnimi kandidati med drugim aktualna državna sekretarja na ministrstvu Tina Heferle in Branko Lobnikar, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Boštjan Šefic ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Sandi Čurin.

Branko Lobnikar in Damir Črnčec.

Lobnikar je v četrtek po seji vlade na vprašanje, ali bo sam zasedel mesto ministra za notranje zadeve, odgovoril, da ni kandidat za to mesto in mu ga tudi nihče ni obljubil. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol