A. B. | 12. 12. 2022, 12:07 | Vir: STA

Golob posredoval odstopno izjavo ministrice Bobnarjeve

Borut Živulović/BOBO

Premier naj bi že opravil ožji izbor morebitnih kandidatov za novega notranjega ministra. 

Predsednik vlade Robert Golob je v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je o odstopu premierja obvestila v pretekli teden. DZ se bo z njenim odstopom predvidoma seznanil v sredo. Golob je ob tem DZ obvestil, da bo notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Ministrica za notranje zadeve je premierju Golobu v petek po vrnitvi s službene poti v Bruslju poslala odstopno izjavo. Še isti dan so prejem odstopne izjave potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade.

DZ bi se po nekaterih informacijah z njo lahko seznanil že na sredini redni plenarni seji. S tem bo Bobnarjevi prenehala ministrska funkcija. Golob je hkrati z odstopno izjavo v DZ posredoval tudi informacijo o tem, da bo vodenje notranjega ministrstva začasno prevzela Ajanović Hovnikova, ki spada v najožji krog Golobovih sodelavcev.

Sanja Ajanović Hovnik

Sanja Ajanović Hovnik

Žiga Živulović jr./BOBO

Ožji izbor morebitnih kandidatov 

Po sobotnih informacijah Dnevnika naj bi premier že opravil ožji izbor morebitnih kandidatov za novega notranjega ministra. Kot navaja časnik, so med potencialnimi kandidati med drugim aktualna državna sekretarja na ministrstvu Tina Heferle in Branko Lobnikar, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Boštjan Šefic ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Sandi Čurin.

Lobnikar je v četrtek po seji vlade na vprašanje, ali bo sam zasedel mesto ministra za notranje zadeve, odgovoril, da ni kandidat za to mesto in mu ga tudi nihče ni obljubil.

Ko bo predlagan, se bo kandidat za novega ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora. Če bo njegova predstavitev ocenjena kot uspešna, pa bo moral še skozi sito poslank in poslancev na plenarni seji DZ.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord