A. B. | 12. 12. 2022, 11:40

Marta Kos obrnila hrbet Gibanju Svoboda: "Odločila sem se, da izstopim"

Borut Živulović/BOBO

Po tem, ko je odstopila od kandidature za predsednico, je zdaj presenetila še s to potezo. 

"Odločila sem se, da izstopim iz Gibanja Svoboda," je sporočila Marta Kos, nekdanja podpredsednica stranke Gibanje Svoboda. "To ni več moja stranka. Odločila sem se, da izstopim iz Gibanja Svoboda. O tem koraku sem premišljevala že nekaj časa in odločitev sem sprejela po tehtnem razmisleku," je zapisala na Facebooku in sporočila novico o odstopu iz stranke, poroča Večer. 

Zakaj se je odločila za odstop?

"Razmere, ki so povzročile okoliščine, zaradi katerih sem odstopila od kandidature za predsednico države, zaradi česar sem pozneje odstopila tudi kot podpredsednica stranke, se niso spremenile. Nasprotno, ostajajo enake in se zaostrujejo," je pojasnila in dodala, da je na njeno odločitev vplival tudi trenutni konflikt glede Tatjane Bobnar in njen odstop z mesta ministrice za notranje zadeve. "Vedno sem zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom," je poudarila. 

"Prihodnost spoštovanja demokratičnih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznikov, temveč od kulture dialoga, ki temelji na vrednotah. Predvsem tistih, ki smo si jih v Gibanju Svoboda izbrali za najpomembnejše: spoštovanje, svoboda, odgovornost in zaupanje."

Bobo

Sprva odstopila kot podpredsednica stranke 

Septembra letos je odstopila z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda. V odstopni izjavi je med drugim zapisala, da je njeno življenje po odstopu od predsedniške kandidature dobilo nove cilje, ki bi ji onemogočali, da funkcijo opravlja z veliko mero predanosti. 

Takrat je tudi poudarila, da verjame, da je v interesu stranke, da "reorganizira vodenje na način, ki bo stranki omogočal, da se bo postavila na trdne temelje in uspešno nastopila na letošnjih lokalnih volitvah in šla enotna in močna tudi na naslednje parlamentarne volitve".

Kot je še zapisala, je z mesta podpredsednice odstopila "iz spoštovanja do funkcije"

Pojasnjuje, da je ponosna, da je stranki uspelo pred parlamentarnimi volitvami zbrati predstavnike, ki so si prizadevali vrniti dostojanstvo in upanje v prihodnost. "Skupaj smo se odločili, da delamo tisto, kar je najboljše za našo Slovenijo, v dobro vseh državljank in državljanov. V stranko smo se vključevali ljudje z različnih koncev, z različnimi prepričanji in idejami. Ta različnost je bila naša prednost. Ni bilo enoumja, krepili smo kulturo dialoga, se znali poslušati in tako odločati," je zapisala. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol