A. B. | 25. 4. 2023, 17:44 | Vir: STA

Direktor ZD Velenje po tragičnem dogodku uradno odstopil: je bila smrt 74-letnega občana razlog za drastično odločitev?

Profimedia/Youtube/Direktor ZD Velenje Janko Šteharnik/fotomontaža

Njegova odločitev sledi tragediji, v kateri je moški v hudih bolečinah umrl v prometni nesreči, in sicer med vožnjo do zdravstvenega doma. "Četudi bi bil moški v reševalnem vozilu ali bi bil v bolnišnici, ga nihče ne bi mogel več rešiti," je nedavno povedala vodja splošne ambulante v Zdravstvene domu Velenje. 

Svet Zdravstvenega doma (ZD) Velenje je sprejel predlog za sporazumni odhod Janka Šteharnika z mesta direktorja ZD Velenje in za v. d. direktorice ZD Velenje imenoval vodjo tamkajšnjega laboratorija Majo Škerjanec. Predvidoma bo to delovno mesto po podpisu dokumentov zasedla s 4. majem. Šteharnik ostaja v ZD Velenje kot svetovalec.

Zamenjava pri vodenju velenjskega ZD je bila tudi edina točka izredne seje sveta zavoda, ki ga vodi Leopold Rezar. Ta je po seji dejal, da je odločitev soglasno sprejelo vseh pet prisotnih članov sveta in da praktično ni bilo razprave. Dva člana sveta sta bila odsotna.

Facebook/Youtube/Zdravstveni dom Velenje/BOBO/fotomontaža

Razlog tragični dogodek? 

Predlog za sporazumno prekinitev delovnega razmerja na mestu direktorja je podal Šteharnik, ki je pripravil tudi osnutek sporazuma, dopolnila pa ga je pravna služba. Šteharniki je že v začetku aprila povedal, da predlog za njegov sporazumni odhod ni posledica tragičnega dogodka konec marca, ampak razhajanj med njim in velenjskim županom Petrom Dermolom o razvoju in prihodnosti zdravstva v Velenju. "In pogovori o spremembah potekajo že nekaj mesecev," je takrat zapisal Šteharnik.

Facebook/Zdravstveni dom Velenje/Aleksandra Saša Prelesnik/fotomontaža

Njegova želja je bila, da ostane v ZD Velenje, kar mu omogoča tudi dosedanja pogodba o zaposlitvi, je pojasnil Rezar. Zasedel bo prosto delovno mesto svetovalca, ki je sistemizirano. Rezar je dodal, da so glede na dobre ekonomske učinke njegovega vodenja ZD Velenje veseli, da bo ostal v zavodu.

Vajeti prevzema Škerjančeva 

Vse potrebne dokumente glede menjave v vrhu ZD Velenje bodo s Škerjančevo, ki je bila doslej vodja enote za laboratorijsko medicino v ZD Velenje in je trenutno odsotna, z imenovanjem pa se je strinjala, podpisali predvidoma 3. maja.

Mesto v. d. direktorice bo Škerjančeva predvidoma nastopila s 4. majem. "Ima osmo stopnjo izobrazbe kot specialist laboratorijske medicine. S tem bo v bistvu združevala funkciji strokovne vodje in direktorja," je dejal Rezar.

Imenovana je za največ eno leto oz. do imenovanja direktorja s polnimi pooblastili. Postopek javnega razpisa za imenovanje direktorja ZD Velenje bo vodil nov svet zavoda, saj zdajšnji sestavi mandat poteče s 7. majem.

Nov svet ZD Velenje bo po spremembah odloka o ustanovitvi zavoda 11-članski, v njem pa bo velenjska občina imela šest članov. Doslej je v svetu ZD Velenje imela dva člana.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord