J. B. | 4. 4. 2023, 12:01

Znano je, zakaj je umrl 74-letnik iz Velenja: "Tudi, če bi bil v rešilnem vozilu, ga nihče ne bi mogel več rešiti"

Google/Srdjan Živulovič/Bobo/fotomontaža

Nove ugotovitve v primeru, ki je pretresel Slovenijo.

Slovenijo je pretekli teden pretresla zgodba 74-letnega moškega iz Velenja, ki je v hudih bolečinah umrl v svojem avtomobilu, in sicer med vožnjo od doma do zdravstvenega doma. Javnost je bila uvodoma zgrožena, saj naj bi v Zdravstvenem domu Velenje v telefonskem pogovoru nesrečniku odklonili prevoz z rešilnim vozilom. Danes so o dogodku spregovorili tudi na seji mestnega sveta Mestne občine Velenje.

Profimedia

Prisotni so se seznanili z delnimi izsledki nadzora in ugotovili, da so bili posneti le začetni klici na številko 112, ne pa tudi prevezani klici.

Pokojnega moškega so po klicu na številko 112 prevezali k dežurni zdravnici, ta pa naj bi mu pojasnila, da rešilnega vozila, za katerega je prosil zaradi hudih zdravstvenih težav, zanj ni na voljo.

Toda pogovor med zdravnico in preminulim ni bil posnet, saj takšnih klicev ni dovoljeno snemati. Kot so pojasnili na seji mestnega sveta, še čakajo na posnetke prvotnih klicev na številko za nujne primere, toda nanje bi lahko čakali tudi mesec dni.

Vzrok smrti in iskanje nujne pomoči nista povezana

Kot je pojasnila Janja Fišter, vodja splošne ambulante v Zdravstvene domu Velenje, vzrok smrti in iskanje nujne pomoči nista povezana, po besedah direktorja zdravstvenega doma Janka Šteharnika je obdukcija pokazala, da je nesrečnik umrl zaradi anevrizme. Ali povedano z drugimi besedami: "Četudi bi bil moški v reševalnem vozilu ali bi bil v bolnišnici, ga nihče ne bi mogel več rešiti."

Facebook/Zdravstveni dom Velenje

Po Šteharnikovih besedah so zdravstveni delavci v ZD Velenje v dani situaciji delali po najboljših močeh. Velenjski župan Peter Dermol je Šteharnika kljub vsemu pozval k odstopu, direktor mu je odgovoril, da "če bo to rešilo težavo oziroma konflikt zaradi dogodka, bo to tudi storil", poroča Pop TV. Šteharnik ne glede na vse želi ostati na položaju, o vsem skupaj pa se bo z županom še pogovarjal.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije