L. PA. | 16. 10. 2023, 11:01

Šok za honorarne sodelavce znanega slovenskega časopisa: čez noč znižali honorarje, ne da bi jih o tem prej obvestili

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Retroaktivno znižanje honorarjev je nesprejemljivo in nepošteno, saj so predvidljive razmere in ekonomska varnost tudi predpogoj za profesionalno delo," poudarjajo v Društvu novinarjev Slovenije.

Novinarji in fotoreporterji, ki delujejo kot zunanji sodelavci časopisa Dnevnik, so ta mesec doživeli hladno prho. Vodstvo jim je namreč pri plačilu za delo v septembru izplačalo honorarje, ki niso zajeli vsega opravljenega dela, ne da bi jih predhodno obvestili o tem, da bodo honorarji nižji.

Plačilo naj bi bilo nižje za 10 %, kot smo neuradno izvedeli, pa je "honorarce" posebej prizadel način, na katerega je bilo nižanje honorarjev izpeljano: s povsem neosebnim e-mailom, brez vsake dodatne razlage. Honorarji so se za 10 % sicer znižali le za ta mesec, vendar so zunanji sodelavci zdaj v strahu, saj ne vedo, kdaj se bo to spet zgodilo.

Na sporno prakso so opozorili tudi v Društvu novinarjev Slovenije in Aktivu fotoreporterjev in fotografov, ki deluje pod okriljem društva. "Retroaktivno znižanje honorarjev je nesprejemljivo in nepošteno, saj so predvidljive razmere in ekonomska varnost tudi predpogoj za profesionalno delo," poudarjajo.

Vodstvo Dnevnika so pozvali, da uredi pogodbena razmerja s honorarnimi in drugimi zunanjimi sodelavci na način, da bodo obveznosti naročnika in izvajalca jasno zapisane, na izdajatelje medijev pa apelirajo, da honorarje povečajo za letno inflacijo.

Na Dnevnik smo se z vprašanjem, kaj je bil razlog za nižanje honorarjev in zakaj honorarnih sodelavcev o tem niso obvestili pravočasno, obrnili tudi mi in njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Izračun poštenega plačila

Ker imajo samozaposleni medijski delavci pogosto težave s tem, kako postaviti pošteno ceno za svoje storitve, si pri izračunu primernega plačila lahko pomagajo tudi z orodjem za izračun cene storitev za fotografe, ki so ga oblikovali v Društvu novinarjev Slovenije. Kalkulator je sicer primarno oblikovan za fotografe, vendar je uporaben za vse samozaposlene.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol