N. V. | 7. 10. 2022, 06:00

Kako dolgo boste še lahko nabirali gobe? Vemo, do kdaj bodo rasle

Profimedia

Sezona gobarjenja je v polnem zamahu – a ni še na vrhuncu.

Letošnje leto je bogato postreglo z različni gobami. Mnogi so se že podali v gozd in nabrali ta čudoviti zaklad narave. Pomembno pa je vedeti, da gobe ne rastejo povsod in ne ob vsakem času. Za rast namreč potrebujejo veliko vlage: iz tega izhaja rek "raste kot goba po dežju".

Znano je tudi, da na rast gob vpliva polna luna, kar bi lahko pomenilo, da gobarska sezona še ni na vrhuncu, piše portal 1001ideja.si. Oktober bo topel, polna luna pa bo nebo obsijala v nedeljo, 9. oktobra 2022.

Kdaj rastejo jurčki?

Jurček ali jesenski goban začne rasti po dežju in v dveh do treh dneh doseže polno velikost. Zatem začne propadati, napadejo ga črvi in ni več primeren za uživanje.

Profimedia

Največje število jurčkov boste v gozdu lahko zasledili v avgustu, septembru in začetku oktobra, če so dobro navlažena tla, toplo ozračje in na območje pride dovolj svetlobe, še poročajo.

Kje rastejo užitne gobe?

Znano je, da jesenski gobani radi rastejo v bližini smrek ali v listnatih gozdovih, gabrov ded raste izključno v okolici gabrov, travniški kukmaki rastejo na poljih, kjer so pašniki, lisičke najdemo v iglastih in bukovih gozdovih.

Profimedia

Okusne dežnike (marele) boste našli na obronkih gozdov in gozdnih travnikih. Sirovke najpogosteje rastejo ob iglastih gozdovih ali pod bori, pišejo.

Priljubljene gobarske lokacije po Sloveniji

V Sloveniji obstaja nekaj lokacij, ki so znane kot raj za gobarje, saj tam lahko najdemo največ užitnih gob. Med te lokacije spadajo:

  • Pokljuka
  • Jelovica
  • Rogla
  • Mariborsko Pohorje
  • gozdovi Goričkega
  • po gozdovih na območju Slovenskih goric

Vendar, če želite nabrati gobe, vam ni treba v avtomobil in se zapeljati na te lokacije. Obiščite najbližji gozd in se sprehodite po njem, zagotovo se bo našla kakšna užitna goba, ki jo boste lahko pripravili v juhi, z jajčki ali v rižoti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.