N. V. | 30. 9. 2022, 09:11

5 idej, kako gobe vključiti v jedilnik (imamo odlične preproste recepte)

Shutterstock/fotomontaža

Jesen je prinesla eno naših najljubših sestavin, ki poskrbi za bogate okuse enolončnic, prilog in omak.

Ste nabrali košaro gob, ki jih morate skuhati? Imamo recepte! Tudi tisti, ki ne marate gob, boste zagotovo vzljubili nekaj teh jedi. Gobe lahko pripravimo v številnih različicah in se dobro zlijejo s katerimkoli od vaših najljubših receptov.

So resnično vsestranske in upamo, da ta povzetek petih najboljših receptov za gobe prav to dokazuje: vsi so različni in zelo okusni. Na tem seznamu boste našli ideje za zajtrk, kosilo in večerjo, zaradi katerih se vam bodo zagotovo pocedile sline.

1. Lisičke z jajci

Prva jed, ki vam pade na pamet, ko naberete te mnogim najljubše gobe, je prav gotovo kultna kombinacija z jajci, postrežena z dobrim domačim kruhom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Okrepčevalnica Lačni Kekec (@lacnikekec)

Za to jed boste potrebovali:

  • 220 g svežih lisičk
  • štiri jajca
  • košček masla
  • malo olja
  • sol, poper

Priprava:

Dobro ponev z debelim dnom najprej močno segrejte. Ko je res vroča, vanjo stresite lisičke, ki jih pred tem z rokami malo natrgajte. Premešajte. Lepo se bodo zapekle tudi brez maščobe. Ko so po nekaj minutah gobe pečene in se njihova barva začne spreminjati, dodajte malo olja in košček masla. Solite in poprajte. Premešajte. Zdaj dodajte štiri jajca in zmanjšajte ogenj. Pokrijte ter počakajte, da zakrknejo. Ko so pečena, je jed pripravljena.

2. Gobov golaž

Golaž. Takšen ali drugačen, vsi se skuhajo bolj ali manj vsi po istem kopitu. Samo glavne sestavine se menjavajo in čas kuhe se spreminja glede na to, koliko toplotne obdelave potrebuje glavna sestavina. V prilogi Dela so zapisali, da gre v vsakega čebula, majaron, mleta rdeča paprika, česen, paradižnikov koncentrat, maščoba za praženje in moka. In kako pripraviti gobov golaž?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KUCHA 🌺 (@kuchamadre)

Potrebovali boste:

  • 500 g različnih gob
  • dve ali tri rezine pancete
  • večja čebula
  • strok česna
  • žlica paradižnikovega koncentrata
  • žlica moke
  • dve ali tri vejice timijana
  • žlička majarona
  • dva lovorova lista
  • žlička mlete rdeče paprike
  • žlica kisle smetane
  • žlička jurčkov v prahu
  • oljčno olje
  • voda
  • sol, poper

Priprava:

Na oljčnem olju najprej popražite na drobno narezano čebulo. Ker se gobov golaž kuha precej manj časa kot drugi golaži, je res pomembno, da čebulo narežete na čim bolj drobno, ampak ne s sekljalnikom, opozarjajo na portalu Odprta kuhinja. Pražite na srednje majhnem ognju, lepo počasi, kakšnih 15 minut, da se čim bolj razpusti. Vmes lahko posolite, tako bo še hitreje. Nato na drobno narežite panceto in jo na koncu popražite skupaj s čebulo.

Gobe namočite, nato pa jih očistite zgolj z vlažno papirnato servieto ali s čopičem. Popražite jih na srednje močnem ognju, da spustijo aromo, malce porjavijo, zadišijo. Dodajte začimbe: lovorov list, timijan, ki se odlično poda h gobam, jurčke v prahu in na drobno narezan česen. Vse skupaj pražite.

Zatem dodajte paradižnikov koncentrat in moko, premešajte, da se moka razporedi, odstavite z ognja, dodajte mleto rdečo papriko in na hitro popražite zgolj v vročini posode. Preden zalijete z vodo, posodo vrnite na ogenj. Dodajte toliko vode, da je vse skupaj še vedno lepo gosto. Po potrebi dosolite, poprajte, dodajte majaron in pokrito kuhajte na majhnem ognju 30 minut. Vmes nekajkrat premešajte.

Ko je gobov golaž kuhan, po želji vmešajte eno ali dve žlici kisle smetane. Postrezite s črnim kruhom, lahko pa tudi s polento, krompirjem, kruhovimi cmoki … Če želite samostojno jed na žlico ali ste dodali preveč vode, poskusite v jed zakuhati malo leče ali ajdove kaše.

3. Ocvrti jurčki v drobtinah iz ajdovega kruha

To je res izjemen jesenski duo. To jed lahko pripravite tako:

  • 200 g manjših ali srednje velikih jurčkov
  • tri žlice pšenične bele moke, česen v prahu, jajce, sol
  • 100 g drobtin iz ajdovega kruha (lahko z orehi)
  • olje za cvrtje
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @malibu.kapca

Priprava:

Ajdov kruh, pa naj bo z orehi ali brez, morate pred izdelavo drobtin posušiti. Narežite ga na kocke, razporedite po pekaču ali pladnju in postavite na toplo in suho mesto. Vsake toliko ga premešajte in spet razporedite. Da se povsem posuši, običajno traja kak dan ali dva. Če se vam mudi, lahko uporabite pečico – kocke sušite približno 30 minut pri 150 stopinjah. Posušene zmeljite v sekljalniku ali namenskem mlinčku.

Jurčke očistite s papirnato brisačko. Po dolgem jih narežite na 1–1,5 centimetra debele rezine. V enem globokem krožniku zmešajte tri zvrhane žlice moke in žličko česna v prahu. V drug globok krožnik ubijte jajce in ga posolite z dvema ščepcema soli ter razžvrkljajte. Tretji krožnik je za paniranje: vanj vsujte kupček ajdovih drobtin. Jurčkovo rezino najprej povaljajte v moki s česnom, nato jo pomočite v jajčka, na koncu pa jo 'oblecite' v ajdove drobtine. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vseh jurčkov.

Za cvrtje jurčkov v rezinah ne potrebujete veliko olja, saj jih cvrete podobno kot dunajske zrezke: v visoko ponev vlijte od enega do dveh centimetrov olja in ga segrevajte na srednji do visoki temperaturi. V olje postavite jurčke, pazite pa, da v ponvi ne ustvarite prevelike gneče. Rezine cvrite eno do dve minuti, vmes jih enkrat obrnite. Čas cvrtja je odvisen od temperature olja in velikosti jurčkov.

4. Jušni gobovi cmočki

Ste že slišali za to jed? Zanjo potrebujete:

  • štirje srednje veliki jurčki
  • majhna čebulica
  • maslo
  • sol, poper
  • manjše jajce
  • šetraj, majaron
  • štiri žlice ribanega parmezana
  • tri ali štiri žlice drobtin (po potrebi, glede na trdoto zmesi)
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Freya (@restaurant_hunter)

Priprava:

Jurčke narežite, čebulo nasekljajte in jo na maslu popražite, nato dodajte narezane gobe in jih pražite 15–20 minut. Odstavite, solite, poprate in dodajte začimbe, nato napol ohlajeno zmeljite. Dodajte jajce, parmezan in drobtine ter premešajte, da dobite kompakt­no zmes. Biti mora bolj čvrsta kot rahla.

Z roko oblikujte cmočke velikosti oreha in jih polagajte v vrelo juho. Kuhajte jih le toliko časa, da priplavajo na površje.

5. Krompir z gobami

Potrebovali boste:

  • kg krompirja, dve šalotki
  • 20 dag gob (jurčkov), za pest suhih ocvirkov
  • 0,5 dl olja, 1 dl čiste goveje juhe
  • ščepec popra, ščepec soli, šopek peteršilja (če želite)
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vegan Food Recipes (@vegan_govegan)

Priprava:

Neolupljen krompir temeljito očistite. Stresite ga v lonec in prilijte toliko hladne vode, da sega za dva prsta čez gomolje. Ko zavre, kuhajte približno 25 minut. Ko je krompir pravilno skuhan, odlijte vodo in počakajte, da se ohladi. Ohlajenega olupite. Narežite ga na kolobarje, debele približno tri milimetre.

Medtem ko čakate, da se krompir ohladi, olupite šalotko in jo narežite na ravno prav debele rezine. V ponvi segrejte olje in dodajte šalotko. Popražite, da blago porumeni. Sveže nabrane jurčke očistite, narežite na manjše koščke in stresite na popraženo šalotko. Jurčke še nekaj minut pražite na čebuli in olju, da spustijo malo vode in se lepo omehčajo.

V ponev stresite narezan krompir. Med praženjem ga ne mešajte, temveč po vrhu le nežno poravnajte. Nato ga pustite, da se na spodnjem delu naredi skorjica. Tedaj ga postopoma obračajte oziroma prelagajte, da je zapečena spodnja plast zgoraj. Tako se hrustljavo prepraži in zapeče čim več krompirja. Izogibajte se mešanju, tlačenju in mečkanju. Sprva pražite pri nizki temperaturi, proti koncu pa jo povišajte, priporočajo na portalu Odprta kuhinja. Med praženjem dodajte malo soli in popra ter mešajte, da se začimbe enakomerno porazdelijo po krompirju.

Proti koncu prilijte govejo juho, dodajte suhe ocvirke v pravi količini, še enkrat temeljito prepražite in odstavite. Potresete lahko z nasekljanim peteršiljem in premešajte.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord