R. K. | 26. 9. 2022, 22:24

Slovenci v gozdovih: jih bomo popolnoma izropali gob?

Profimedia

Domačini na najbolj priljubljenih gobarskih točkah naštejejo vse več avtomobilov. Nekateri gobe nabirajo tudi na zavarovanih območjih, kjer je to prepovedano.

Letošnja gobarska sezona je bila izredno bogata. Gozdovi so bili polni gob, kar pa je privabilo tudi veliko število gobarjev, ki so jih iz gozdov odnesli na tone. Naval na priljubljene gobarske točke, kamor prihajajo tudi iz bolj oddaljenih krajev pa razburja nekatere domačine, ki se bojijo, da bomo gozdove popolnoma izropali.

Večina gobarjev se drži pravil, a jih je bilo po mnenju lokalnih prebivalcev letos preveč. Pavel Jakopič iz Gobarskega društva Gorje je za 24ur povedal, da so na uro našteli približno 500 avtomobilov.

Po njegovih izračunih je to tako veliko, da, če vsak odnese samo dva kilograma, je to iznos tri do pet ton gob na dan. Jakopič meni, da je nekaterih gob zaradi tega v gozdu manj. Med temi so lisičke, ki jih je po njegovih besedah manj za polovico, pa tudi kostanjevka. Po njegovih besedah je povsem pohojeno je tudi borovničevje. "Uničili bomo Pokljuko," je dejal za 24ur.

Zatrdil je, da je težava tudi v tem, da veliko obiskovalcev od drugod določenih pravil ne pozna. Vse skupaj je tudi preslabo označeno. Na nekaterih zaščitenih območjih. kjer se gob ne sme nabirati, je Jakopič tako naštel po 90 avtomobilov.  

Profimedia

Kakšna so pravila?

Vsak gobar lahko po zakonu nabere dva kilograma gob na dan. Če to mejo preseže, in ga pri tem zasačijo inšpektorji, sledi denarna kazen v višini 208,65 evra za posamezni prekršek. Kazen pa je predvidena tudi za druge kršitve, kot je nabiranje gob, ki nimajo razvitih morfoloških znakov, po katerih jih je mogoče zanesljivo določiti, uporaba pripomočkov, ki poškodujejo rastišče ali podgobje.

Kazen dobi tudi, kdor gob ne očisti že na rastišču in kdor gob ne prenaša v trdni in zračni embalaži.

Še višja je globa za zavestno uničevanje zavarovane vrste gliv ali posedovanje, prevažanje, prenašanje, prodajanje, zamenjava ter ponujanje za prodajo ali zamenjavo zavarovane vrste gliv, odvzete iz narave. Pa tudi za ogrožanje obstoja zavarovanih vrst gliv na njihovem naravnem območju razširjenosti ter odvzemanje iz narave, uničevanje ali poškodovanje podgobja ali gobe zavarovanih vrst gliv. Za te prekrške je zagrožena kazen v višini 400 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol