17. 6. 2022, 09:57

Nasveti za vse navdušene gobarje: kam po gobe?

Bobo

Kje na Štajerskem je največ možnosti, da naletimo na različne vrste gobanov in lisičk?

V naslednjih tednih bodo na svoj račun prišli vsi navdušeni gobarji, začela se je namreč sezona gobarjenja. Po besedah poznavalca gob Antona Polerja bodo gozdovi polni užitnih in neužitnih gob, najti pa jih bo mogoče tudi v sadovnjakih, je povedal za spletni portal Maribor24.

sta

V višjih hladnejših predelih gobe še ne rastejo

Kot pravi Anton Polner, Štajerci gobe najraje nabirajo na Pohorju, pa tudi po gozdovih na območju Slovenskih goric in na Goričkem. Predvsem Goričko je zaradi nižje lege in listnatih gozdov idealno za nabiranje poletnega gobana, medtem ko na Pohorju zaradi višje lege gobe še ne rastejo.

"Tam se sezona nabiranja jurčkov začenja proti jeseni. V poletnem času sicer lahko kakšno gobo najdemo v nižinskih pohorskih gozdovih. Zdaj pa priporočam obisk nižinskih gozdov v Slovenskih goricah, kjer je največ možnosti, da naletimo na različne vrste gobanov, lisičk, na mlečnice pa bo potrebno še malo počakati," je Polner povedal za Maribor24. Kot je še dejal, je trenutno za intenzivnejšo rast gob premalo dežja.

Bobo

Za gobarje veljajo določena pravila

Ob tem velja opozoriti, da iz gozdov ni dovoljeno odnašati prevelikih količin gob. Dovoljeno je pobrati največ dva kilograma na osebo. Tudi pripomočke za nabiranje gob, ki lahko poškodujejo rastišče, je prepovedano uporabljati. Gobe je treba očistiti že na rastišču, prenašati pa jih je dovoljeno le v trdni in zračni embalaži. Tudi njihovo namerno uničevanje je prepovedano, so še zapisali na strani Maribor24.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ