R. K. | 22. 5. 2023, 15:19

Smrdi po prevari: Slovenec želel oddajati neprofitno stanovanje, zdaj pa si je kupil celo ...

Nepremicnine.net

Nad ravnanjem enega od najemnikov stanovanjskega sklada se čudijo mnogi, še bolj je neverjetno dejstvo, da zanj ni bilo nobenih posledic.

Poskus prevare v Ljubljani, o katerem smo poročali lanskega novembra, je marsikaterega poštenega državljana pustil odprtih ust. Nekdo, ki je bil na razpisu izbran za dodelitev neprofitnega stanovanja, ga je želel za 400 evrov višjo ceno oddati naprej, kar mu je preprečila anonimna prijava stanovanjskemu skladu.

Ker so mu stopili na prste, še preden je stanovanje tudi dejansko oddal, zanj ni bilo nobenih posledic. Da bo mera polna, se je ista oseba le pet dni po dodelitvi neprofitnega stanovanja v zemljiško knjigo vpisala kot lastnik hiše, razkriva Žurnal24.

Bobo

So ga doletele kakšne posledice?

Pri omenjenem mediju so pridobili dokumentacijo, ki razkriva, da gre za nekoga, ki ima v lasti hišo pri Komendi, kjer naj bi tudi stanoval. In sicer že od leta 2018. Uradno se je v zemljiško knjigo vpisal šele 24. maja lani. Pogodbo s stanovanjskim skladom je sklenil le nekaj dni prej, 19. maja. Čeprav je postal lastnik nepremičnine, pa pravice do neprofitnega stanovanja očitno ni izgubil.

"Po podatkih priloženega ZK izpiska in zemljiške knjige je dotična fizična oseba postala na podlagi prodajne pogodbe zemljiškoknjižni lastnik nepremičnine primerne za bivanje šele po vložitvi prijave na javni razpis in ne pred vloženo ali popolno prijavo," so pri stanovanjskem skladu povedali za navedeni medij.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Bobo

Zato tudi prosilec podatka, da je lastnik nepremičnine, ki je primerna za bivanje, upravičeno ni navedel v svoji vlogi. Med drugim so dejali, da najemnik o nakupu hiše stanovanjskega sklada ni dolžan obvestiti.

Nakup hiše ni razlog za prekinitev pogodbe

"Najemnik je sklenil pogodbo za najem po javnem razpisu za tržni najem. Obveščanje o pridobitvi nepremičnin primernih za bivanje po vloženi prijavi oziroma sklenjeni najemni pogodbi ni zakonska, razpisna ali pogodbena obveznost in o tem ni treba obveščati Stanovanjskega sklada RS," so povedali za Žurnal24.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Žiga Živulović jr./Bobo

Dodatno so pojasnili, da nakup hiše ali stanovanja v času, ko ima najemnik neprofitno stanovanje, ni razlog za odpoved najemnega razmerja. Mora pa imeti stalno prebivališče še vedno na naslovu, kjer ima najeto neprofitno stanovanje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol