R. K. | 19. 7. 2022, 07:27 | Vir: STA

Dobra novica: bencin se je pocenil. Kakšne so nove cene?

Profimedia

Toliko manj bo za pogonska goriva treba odšteti do 1. avgusta. 

Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest so se znižale - za liter bencina je treba odšteti 1,62 evra, kar je 10,3 centa manj, za liter dizelskega goriva pa 1,7 evra, kar je 10,8 centa manj. Te cene bodo veljale do 1. avgusta. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto.

Bobo

Cene na podlagi gibanja cen na svetovnem trgu in tečaja dolar - evro

Skladno z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so izven območja avtocest in hitrih cest omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra za liter dizelskega goriva ter na 0,0607 evra za liter 95-oktanskega bencina.

Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Profimedia

Ob avtocestah trgovci cene določajo sami

Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se še naprej oblikujejo prosto na trgu oz. jih trgovci določajo sami. A od 24. junija sta v veljavi uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.