18. 7. 2022, 14:09 | Vir: STA

Nižje cene bencina in dizla: za koliko se bosta POCENILA?

Bobo

Ob polnoči se znova spreminjata novi drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina zunaj avtocestnega križa. Kakšne bodo nove cene?

Cene 95-oktanskega bencina in dizla zunaj avtocest bodo s torkom nižje - za liter bencina bo treba odšteti 1,62 evra, kar je 10,3 centa manj. Medtem bo za liter dizla treba plačati 1,70 evra, kar je 10,8 centa manj.

Te cene bodo veljale do 1. avgusta. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto.

Skladno z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so izven območja avtocest in hitrih cest omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter 98-oktanskega bencina.

Bobo

Kako se izračunava cena?

Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Cene naftnih derivatov so se v odzivu na precejšen padec cen nafte na svetovnih trgih v zadnjih 14 dneh nekoliko znižale, je bil pa učinek nanje zaradi padca tečaja evra glede na dolar manjši.

Profimedia

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami.

Z junijskimi uredbami država odstopila od prispevkov

A od 24. junija sta v veljavi uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije.

S tem je želela ob pozivih avtoprevoznikov doseči nižjo ceno dizla tudi ob avtocestah, od trgovcev pa je pričakovala tudi prilagoditev marž.

Časnik Finance je minuli teden poročal, da so se slovenski avtoprevozniki s komercialnimi dogovori z največjim trgovcem s pogonskimi gorivi v državi Petrolom dogovorili za cene dizla, ki ustrezajo cenam zunaj avtocest. V Petrolu so v odzivu zapisali, da gre za del njihove poslovne politike, in da imajo takšen dogovor možnost skleniti tako domači kot tuji prevozniki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.