R. K. | 25. 7. 2022, 14:06 | Vir: STA

Dodatno delo: ob pomanjkanju vode v slovenski Istri jo bodo tja vozili gasilci

Bobo

Zaradi velike suše v obalnih občinah kritično primanjkuje pitne vode. Proti temu se že tedne borijo s strogimi omejitvami porabe. Bodo lahko omejitve sedaj preklicali?  

Gasilske organizacije in Slovenska vojska začenjajo z dobavo vode, ki jo bodo v slovensko Istro prepeljali s cisternami. Zajemali jo bodo v reki Unici blizu naselja Planina, nato pa jo prepeljali v vodarno v Cepkih, kjer jo bodo ultrafiltrirali. S tem bodo poskušali premostiti kritično pomanjkanje pitne vode, ki vlada zaradi velike suše.

Bobo

Dostavljena voda ne bo dovolj za preklic omejitev

V vodarni Cepki v bližini Črnega Kala so že poskrbeli za rešitev logističnih preprek, da lahko tovornjaki do nje lažje dostopajo. Prilagodili so dovozne poti. Na Rižanskem vodovodu so pripravili tudi vse potrebno za interventne prevoze vode po načrtih, ki jih je vlada sprejela prejšnji četrtek.

Predstavniki civilne zaščite v obalnih občinah medtem ugotavljajo, da sistem še deluje predvsem po zaslugi odgovornega ravnanja občanov, ki upoštevajo ukrepe. Opozarjajo tudi, da s tovornjaki dostavljena voda ne bo dovolj, da bi omejitve preklicali.

Profimedia

Upajo, da se bodo lahko izognili redukcijam

V gospodinjstva štirih obalnih občin so zato pristojni poslali tudi zgibanko z navodili, kako je treba v izrednih razmerah ravnati v oskrbi s pitno vodo. V njej je med drugim zapisano, kako ravnati v primeru redukcij, ko je treba vodo prekuhavati. Istrski župani sicer upajo, da se bodo lahko redukcijam s pomočjo ukrepov in morebitnih padavin izognili, poroča RTV.

Za trenutno oskrbo prebivalcev in zmanjšano zagotavljanje pitne vode za gospodarske subjekte rižanski vodovod potrebuje 5.000 kubičnih metrov vode dnevno. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol