M. P. | 8. 12. 2022, 07:00

Po mnenju mnogih naša najlepša dolina je podrla rekord

Profimedia

Čeprav se zaradi koronavirusa ponekod še vedno soočajo z upadom turizma, pri njih poročajo o izjemnem obisku. 

Po podatkih zavoda Turizem Dolina Soče so letos na območju občin Bovec, Kobarid in Tolmin zabeležili že 920.000 nočitev. Natančne podatke bodo objavili konec leta, vsekakor pa so bile po vsem sodeč številke glede nočitev iz rekordnega leta 2019 presežene (takrat so jih zabeležili 850.000).

Navdušenje in optimizem posoških turističnih delavcev

Pričakujejo, da bo ta številka narasla na milijon nočitev letno, kar prinaša nove izzive. V Tolminu so tako prejšnji teden pod okriljem Zavoda za turizem Dolina Soče uradno odprli nov turistično informacijski center. S selitvijo na novo lokacijo v središče mesta so zdaj še bolj dostopni turistom.

Profimedia

Kot pojasnjuje Vilijam Kvalić, direktor omenjenega zavoda, je TIC sicer na novi lokaciji deloma zaživel že v letošnjem poletju: "Uradno smo ga odprli 1. decembra, smo pa bili na novi lokaciji operativni že od jeseni dalje. Želeli smo izkoristiti datum, ko smo imeli v Tolminu srečanje s turističnimi ponudniki, da jih tudi pred srečanjem povabimo v TIC, ki je tudi njihov turistični dom, saj je stična točka tako za turiste kot za nas."

Poudarek na kakovosti ponudbe

Tamkajšnji turistični delavci si želijo, da bi vzporedno z obiskom rasla tudi kakovost ponudbe, ki bi privabljala zahtevnejše goste. A se neredko pri tem srečujejo s pomanjkanjem ustreznih hotelskih kapacitet.

Profimedia

V Posočju med turističnimi kapacitetami še vedno prevladujejo kampi. 

Posoške občine si želijo tudi zmanjšanja preobremenjenosti rek Soče in Koritnice, zato so pripravile predlog višjih cen dovolilnic za plovbo. Medtem so Tolminska korita in rafting po reki Soči še vedno med najbolj priljubljenimi aktivnostmi med tamkajšnjimi obiskovalci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.