N. V. | 28. 7. 2022, 11:21

Preverili smo, ali se je v Soči še varno kopati: "Turisti malo potrebo opravijo kar v reki!"

Žiga Koren

Ribiči rešujejo ribe, turisti pa po svoje ... Smaragdno zelena reka sicer res vabi, da se v njej osvežimo. Toda - ali porast turistov vpliva na onesnaženost vode? Oglasila se je bralka, ki trdi, da se turisti obnašajo neprimerno.

Reka Soča je postala priljubljen cilj za preživljanje aktivnih počitnic. Po izredno čisti reki se lahko z dovolilnico občine, ki stane 3 evre na dan, spuščate s kajaki, ter se hkrati osvežite in razgibate. Največ obiskovalcev je pri koritih reke Soče in na vstopno-izstopnih mestih – po vsej dolžini reke.

Ob reki Soči so gosti, ki jih najbolj zanimajo dejavnosti v naravi. Gre za ljubitelje vodnih športov (kajak, rafting, sup), pohodnike, kolesarje, ob večernih in jutranjih urah ob reki Soči najdete ribiče (muharjenje), nekaj je seveda tudi kopalcev, vendar število teh ni veliko. Ker je voda mrzla, se jih večina samo osveži in se ne zadržujejo dlje časa. Prednosti aktivnega dopusta na Soči je prepoznalo tudi ogromno tujih podjetij, ki tja vozijo zaposlene na "team building".

Alpe Šport

Veliko turistov ob naši reki pa po drugi strani prinaša tudi veliko obremenitev za naravno okolje in organizme. Govorili smo z Andrejem Vugo z Agencije Republike Slovenije za okolje in z Andrejo Jurkovič s Turizma doline Soče, da bi preverili, ali porast turistov ob Soči vpliva na onesnaženost te reke.

Bralka Metropolitana nas je namreč opozorila, da naj bi na območju Bovca to poletje bilo neznansko veliko turistov, ki pa naj bi poleg športnih dejavnosti na reki, vanjo tudi lulali.

Športne dejavnosti na reki

Reko Sočo ščiti odlok o plovnem režimu na reki Soči in Koritnici. Ta določa vstopno-izstopna mesta, čas, ko so lahko plovila na reki, vrste plovil in višino nadomestila za uporabo vstopno-izstopnih mest.

Kljub temu je plovil na reki zadnje čase ogromno. Priljubljeni so predvsem kajaki. Na reki Soči prevladujejo kajakaši, ki kajak pripeljejo s seboj, torej ga ne najamejo v športni agenciji, pojasnjuje Jurkovičeva.

Žiga Koren

Koliko turistov se na reki zabava?

"Morajo pa vsi ti kajakaši na spletu kupiti dovolilnico za uporabo vstopno-izstopnih mest na reki Soči," je jasna. Na ta način lahko (približno) spremljajo, koliko dnevnih gostov je na reki.

Jurkovičeva sicer pravi, da jih v primerjavi s prejšnjim letom ali dvema, niso zaznali veliko več, medtem pa bralka Metropolitana pove, da ima občutek, "da je to leto neznosno", saj naj bi bil okoliš Bovca preplavljen s tujimi turisti, reka pa polna kajakašev.

"Predvidena je tudi postavitev kamer, ki bodo spremljale oziroma štele plovila na Soči. S tem bomo lahko še bolje in učinkoviteje upravljali režim in preprečili preveliko gnečo," doda Jurkovičeva.

Profimedia

"Turisti lulajo v Sočo"

Bralka je za Metropolitan pojasnila, da se turisti obnašajo neprimerno in predvsem naravi neprijazno. "Opazila sem, da jih veliko lula v reko," jasno pove.

Jurkovičeva pove, da tovrstnih pritožb sicer na Turizem Dolina Soče niso prejeli, menijo pa, da je to "skr vzbujajoč podatek". Izpostavljenost fekalnim bakterijam namreč lahko vpliva na zdravje kopalcev. 

Vuga z Agencije za okolje na vprašanje, kolikšna je količina človeškega urina v reki Soči, ne more odgovoriti: "Z običajno mikrobiološko analizo ne moremo ločiti, ali so bakterije človeškega ali živalskega izvora. Če bi želeli ugotoviti vir onesnaženja reke, bi bilo treba uporabiti metode, ki jim skupaj rečemo MST (microbial source tracking) - določanje izvora mikrobne kontaminacije, vendar se te metode ne izvajajo v okviru državnega monitoringa."

Je Soča onesnažena ali je primerna za kopanje?

Na Soči je določenih pet kopalnih voda, na katerih v času kopalne sezone Agencija Republike Slovenije za okolje izvaja mikrobiološko analizo fekalnih bakterij.

Kopalna območja na Soči skupaj z merilnim mestom so:

  • kopalno območje Soča pri Čezsoči, MM pri mostu,
  • kopalno območje Soča pri Tolminu I, MM pri mostu,
  • kopalno območje Soča pri Tolminu II, MM sotočje s Tolminko,
  • kopalno območje Soča v Kanalu, MM avtokamp Korada,
  • kopalno območje Soča pri Solkanu, MM stari jez.
Profimedia

Na teh merilnih mestih v času kopalne sezone zajemajo vzorce za mikrobiološko analizo vsakih 14 dni, en vzorec pa je odvzet tudi pred kopalno sezono, pojasni Vuga. Na kopalnih vodah na Soči so v letošnji sezoni odvzeli vzorce na naslednje datume: 2. junij, 21. junij, 4. julij in 19. julij.

Vsi vzorci so bili skladni s smernimi vrednostmi za odsvetovanje ali prepoved kopanja v naravnih kopališčih in kopalnih območjih, z izjemo vzorca na kopalni vodi Soča pri Čezsoči.

Katera reka je za kopanje najbolj primerna?

Rezultati meritev Agencije Republike Slovenije za okolje so na voljo na njihovi spletni strani. Na povezavi lahko preverite, katere reke v Sloveniji so primerne, da se v njih okopamo.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec