STA/M.P. | 1. 10. 2022, 17:30

Domovi vse dražji, pokojnine pa iste: upokojenci vladi pošiljajo TOLE sporočilo!

Bobo

V pismu, ki so ga nanjo naslovili, so bili zelo jasni glede svojih zahtev in pričakovanj! Kaj ji sporočajo?

Ob mednarodnem dnevu starejših, 1. oktobru, številne organizacije v Sloveniji pozivajo vlado k takšni zakonski ureditvi dolgotrajne oskrbe, ki bo izvedljiva tudi v praksi. Varuh človekovih pravic Peter Svetina poudarja, da mora v skrb starejše vedno aktivno in odgovorno vstopati država z vsemi svojimi službami, skrb zanje pa mora biti odgovornost vseh nas, ki živimo ob njih. 

Državo prosijo za pomoč že od junija

Do napovedi o dvigu cen bivanja v domovih za starejše za povprečno 14 odstotkov, so v skupnosti socialnih zavodov zelo ostri. “Od junija opozarjamo in zahtevamo, da država prepreči dvige oskrbnin s tem, da se sredstva za dvig stroškov zagotovijo v proračunu. Ampak konkretnega ukrepanja do tega trenutka žal še ni bilo,” pravi sekretar Denis Sahernik.

Tina Kosec/STA

Nad neodzivnostjo vlade se pritožujejo tudi v sindikatu upokojencev in vztrajajo pri sistemskih rešitvah za blažitev revščine med upokojenci. Predlagajo tudi izredno uskladitev pokojnin.

Predlagajo tudi 13. Pokojnino

Kot navaja sindikat, bi uskladitev pokojnin morala glede na izračunu pokojninskega zavoda znašati 4,4 odstotka. Poleg tega predlagajo, da se letni dodatek za upokojence preoblikuje v 13. Pokojnino.

“Na žalost se ta vlada ne odziva na zahteve starejših, zato nanjo ob mednarodnem dnevu starejših naslavljamo pismo!" 

Ob tem so izrazili pričakovanje, da se bodo pristojni s starejšimi pogovarjali in jim nehali pošiljati suhoparne odgovore, s katerimi zavračajo njihove pobude.  

Pravica do tega, da se sami odločijo, kako bodo živeli

Združenje Srebrna nit v izjavi ob mednarodnem dnevu od odločevalcev zahteva pripravo novega zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo uporaben in razumljiv ter bo določil urejeno financiranje. Starejšim mora omogočati možnost izbire o načinu njihovega življenja, zahtevajo.

Bobo

Hkrati se zavzemajo za to, da bosta resorja za socialo in za zdravstvo sodelovala med seboj. Zveza društev upokojencev Slovenije prav tako ugotavlja, da veljavni zakon o dolgotrajni oskrbi v praksi ni izvedljiv. Glede na to podpirajo uveljavitev sprememb zakona, ki izvajanje zakona pomikajo v leto 2024.

Če bo referendum o spremembah izveden in bodo predlagatelji z njim uspeli, se bo zakon začel uporabljati z letom 2023, kar po njihovem svarilu pomeni ukinitev oziroma poseganje v že pridobljene pravice številnih. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec