Marijana Podhraški | 24. 6. 2022, 20:00

O novi spletni platformi za delo starejših: "Upokojenci so za delodajalce pravo BOGASTVO!"

Profimedia

Slovenci imamo novo spletno stran, ki omogoča iskanje dela starejšim. O tem, kako cenjeni sodelavci so lahko za podjetja starejši, smo spregovorili z Mitjo Pajkom, ustanoviteljem tega edinstvenega projekta.

Mitja Pajek je mlad človek z zelo naprednim razmišljanjem. Takoj se tudi opazi, da ga pri projektu SeniorDela.si, ki ga s polno vnemo ustvarja s sodelavci, vodi srce. “Večina ljudi se želi počutiti koristne tudi po upokojitvi,” pravi. “Obenem pa platforma nudi možnost, da nekdo ob pokojnini še kaj dodatno zasluži,” o novem portalu za iskanje dela za starejše pove njegov ustanovitelj.

 

Mitja Pajek je s svojim projektom SeniroDela.si zapolnil vrzel na trgu dela.

Mitja Pajek je s svojim projektom SeniroDela.si zapolnil vrzel na trgu dela.

Osebni arhiv

Mitja Pajek je s svojim projektom SeniorDela.si zapolnil vrzel na trgu dela.

Starejši delavci so zakladnica znanja in izkušenj  

Glede na to, da so s projektom šele dobro začeli, je odziv dober, pravi Pajek. “Vsak dan dobimo kak nov oglas za delo od podjetij. Zaenkrat je sicer največ povpraševanja iz panog,  katerih v Sloveniji nasploh najbolj primanjkuje delovne sile, denimo iz gostinstva in turizma."

SeniorDela.si predstavlja prvo stičišče starejših, ki želijo še naprej delati in podjetij, ki potrebujejo zanesljive in izkušene delavce.

A kot dodaja, je njihova želja, da bi se nabor panog, ki bi za občasna dela iskala izključno seniorje, v bodoče še razširil. Zato trenutno največ časa in energije usmerjajo ravno v pogovore z različnimi podjetji.

Vključevanje starejše generacije v družbo je poteza, ki vsem koristi.

Vključevanje starejše generacije v družbo je poteza, ki vsem koristi.

Profimedia

Od kod sploh ideja za takšno platfomo?  

Pajek razloži, da je imel pri prejšnji zaposlitvi izjemno izkušnjo s starejšim sodelavcem. “Delo je bilo povezano s prometom in lahko povem, da je sodelavec, ki je na tem področju delal dolga leta, poznal skoraj vse ljudi, s katerimi smo sodelovali." 

"Njegova baza kontaktov in znanja, ki jih je posedoval, so bila neverjetna. Vse je hitreje opravil kot drugi. Bil je res neznanska dodana vrednost v našem kolektivu,” o svoji izkušnji s starejšim sodelavcem pove Pajek.

Ob tem izpostavi še eno pomembno stvar, in sicer, da je omenjeni sodelavec tudi izobraževal in nesebično uvajal mlajši kader, ki ga bo nekoč nadomestil.

Starejši so lahko izjemni mentorji mlajšim kolegom.

Starejši so lahko izjemni mentorji mlajšim kolegom.

Profimedia

Na koncu pa omeni še eno prednost glede zaposlovanja starejših, ki jo je prepoznal v preteklosti: "Po mojih izkušnjah so seniorji veliko bolj zanesljivi glede svojih delovnih obveznosti. Če se nekaj zmeniš, to pri njih drži kot pribito. Tu se pač pozna 'stara šola'."

Medgeneracijsko sodelovanje in detabuizacija starosti

V času, ko se vse več delodajalcev sooča s pomanjkanjem kadra, narašča pa tudi potreba po občasnem in projektnem delu, je vključevanje upokojencev v delovni proces zelo smiselna in dobrodošla poteza, pravi Pajek. Ob tem poudarja, da lahko prek platforme pomoč pri delu iščejo tudi fizične osebe.

"Če navedem primer, imamo oglas družine na Gorenjskem, ki išče nadomestno babico ali dedka. Tudi za varstvo otrok in varstvo psov in mačk, so vedno bolj iskani starejši."

Profimedia

Možnost za delo starejših je zdaj enostavnejša  

Zaradi pomanjkanja kadra v času kovidne krize je vlada povečala število dovoljenih ur, ki jih upokojenec lahko opravi. Po Pajkovih besedah pogodba o začasnem ali občasnem delu po novem omogoča, da lahko upokojenci opravijo 90 ur mesečno, ob tem tri mesece na leto tudi po 120 ur.    

Navede tudi, da je minimalna urna postavka 6,17 evra bruto (5,21 evra neto), medtem ko je letni dovoljeni zaslužek okrog 7.500 evrov.

Upokojenci za registracijo na spletni strani potrebujejo elektronski naslov. Ko so uspešno registrirani, lahko v celoti vidijo in prebirajo zaposlitvene oglase, ki so objavljeni na strani.

SeniorDela.si

Ob registraciji so vidne tudi podrobnosti oglasa in kontaktni podatki, prek katerih se nato lahko sami direktno prijavljajo za delo, še razloži. Prijava je oddana z enim klikom, s čimer se delodajalcu posreduje iskalčev profil za konkretno delovno mesto.

Gre za preverjene ponudnike dela

Po drugi strani, kot pravi Pajek, spletna stran SeniorDela.si za delodajalce pomeni zelo fleksibilen način pridobivanja občasne pomoči. "V bistvu gre za podoben način ponudbe in iskanja dela kot pri študentskem servisu."

Ob tem izpostavi še en pomemben vidik njihovega posredovanja med upokojenci in delodajalci. In to je, da so vsi ponudniki dela na njihovi platformi preverjeni.

Profimedia

"Ko so upokojenci enkrat registrirani, lahko na spletni strani tudi pridobijo vse splošne informacije in nasvete o nadaljnji komunikaciji s ponudniki dela. Na strani imamo tudi vsem dostopne novice in bloge na različne teme, med drugim, kaj je dobro vedeti pri iskanju dodatnih del ter nasplošno o upokojevanju," pojasni.

A kot pravi Pajek, po sedanjih izkušnjah zaposlovanje starejših pri nas še ni ustaljena praksa. Zato je ena njihovih trenutnih prioritet izobraževanje podjetij.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol