A. B. | 5. 4. 2023, 12:09

Dopolnilno zavarovanje bo po novem občutno dražje ... bo tako pri vseh zavarovalnicah v Sloveniji?

Profimedia

Na eni izmed slovenskih zavarovalnic so se odločili, da bodo storitev podražili za kar 30 odstotkov. 

Zavarovalnica Generali je tista, ki je napovedala, da bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje podražila za kar 30 odstotkov. Premija se bo zvišala za kar 10,39 evra, poročajo na N1. "Glavni razlogi za prilagoditev premije so neugodni trendi na področju zdravstvenih storitev, na katere zavarovalnica nima vpliva, in sicer rast cen zdravstvenih storitev ter rast obsega opravljenih zdravstvenih storitev v zadnjem letu," so razložili razloge za spremembo, ki je mnoge pretresla, saj je bilo pri njih do zdaj zdravstveno zavarovanje najcenejše, in sicer 33,46 evra. 

Cena premije je enaka za vse prebivalce Slovenije, ne glede na dohodke. 

Pri Zavarovalnici Triglav trenutno premija znaša 33,55 evra, pri Vzajemni 35,67 evra oziroma 34,60 evra ob upoštevanju 30-odstotnega popusta, ki ga ponujajo. 

Napoved zvišanja cen je napovedal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan: "Pa ne za malo: za 10 evrov. In tudi s tem se bomo morali jeseni soočiti," je povedal za Siol.net. 

Žiga Živulovič jr./Bobo

Kakšne korake bodo stopili pri Triglavu in Vzajemni?

"V zavarovalnici zaznavamo nadaljevanje visoke rasti skupnih odhodkov v okviru zdravstvenega sistema. Stalno se povečuje obseg odhodkov za doplačila k zdravilom in zdravstvenim storitvam," so za N1 odgovorili iz Triglava in pojasnili, da je interventni zakon stabilnosti zdravstvenega sistema zavarovalnicam omogočal, da povečane dohodke črpajo iz preseženih sredstev iz časa epidemije. Ta sredstva so v zadnjem četrtletju 2022 in prvih mesecih marca porabili. O morebitni spremembi premije bodo pravočasno obvestili zavarovance in javnost.

Alen Milavec/BOBO

Iz Vzajemne so opozorili, da na premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja med drugim vplivajo višina in  obseg plačil, spremembe cen zdravstvenih in povezanih storitev ter medicinska inflacija. 

"Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je v celoti odvisno od gibanj v obveznem zavarovanju. Večji odhodki ZZZS pomenijo večja doplačila k zdravstvenim storitvam in posledično tudi višjo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zavarovalnice nimamo vpliva na dejanske stroške za zdravstvene storitve," so odgovorili. 

Dodali so, da na stroške zavarovalnic vpliva vsaka odločitev zakonodajalcev o spremembah cen storitev in plač v zdravstvu, poročajo na N1.

"Če se bo trend rasti celotnih odhodkov v zdravstvenem sistemu nadaljeval, bo to vplivalo na premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zato bo treba natančno spremljati vse dodatne obremenitve, ki se prenašajo na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. O morebitni spremembi premije bomo zavarovance in javnost pravočasno obvestili." 

Srdjan Živulović/BOBO

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord