Marijana Podhraški | 9. 2. 2023, 07:00

Draga smučarska oprema za otroke: nakup ali izposoja in kako ta problem rešujejo nekatere slovenske šole?

Profimedia

Šolski smučarski izleti so za otroke nekaj najlepšega, saj se mnogi tako spominjajo najlepših trenutkov otroštva. A smučanje je "drag šport" in vsi starši ga ne morejo omogočiti svojemu šolarju ali šolarki. Poiskali smo primer dobre prakse, kako staršem pri zagati pomagajo slovenske šole.

Otroci v slovenskih osnovnih šolah se v zimskem času praviloma odpravijo na smučarske izlete in večdnevne šole v naravi, na katerih se lahko naučijo tudi smučati. Kar je vsekakor zelo dragocena izkušnja ter dobra popotnica otroku za vse življenje. A od nekdaj velja, da si smučanje lahko privoščijo le otroci iz družin z višjimi dohodki, saj gre za nekoliko dražji šport in konjiček, ki vključuje smuči, vezi, pancarje, smučarske palice, smučarsko čelado, smučarska očala ter tudi dober in nepremočljiv kombinezon. Tu je še smučarska vozovnica, ki prav tako ni poceni, ter seveda prevoz do smučišča, večdnevno smučanje vključuje tudi strošek za namestitev. Ob vsem tem ne smemo pozabiti, da potrebuje odraščajoči otrok skoraj vsako leto novo opremo.

Možnost izposoje zimske opreme na šoli 

Z vprašanjem, kako je z vso potrebno smučarsko opremo, ki jo šolarji potrebujejo za zimske izlete v naravo, smo se najprej obrnili na dolgoletno učiteljico na osnovni šoli Valentin Vodnik v Ljubljani. Razredničarka tretjega razreda Ines Šmarčan, ki svoje učence spremlja tako na poletnih kot na zimskih šolah v naravi, nam je povedala, da so pri njih vzpostavili sistem izposoje zimske športne opreme kar na šoli. "Skozi leta se je pokazala potreba, da se glede športne opreme, ki jo potrebujejo učenci za športne aktivnosti, vključi šola, zato smo organizirali t. i. izposojevalnico."  

Izposojevalnica smučarske opreme na OŠ Valentin Vodnik.

In kako ta deluje? Šmarčanova pravi, da gre za poseben prostor na šoli, kjer shranjujejo vso športno opremo, ki jo je skozi leta nakupila šola. Učenci oziroma njihovi straši si lahko vse, kar otrok potrebuje za zimski izlet, izposodijo iz za ta namen organizirane izposojevalnice. "Predhodno je potrebno športni pedagoginji poslati zahtevek z informacijami, kaj natančno otrok potrebuje in vse potrebne velikosti," pravi učiteljica. Starši ob izposoji šoli namenijo tudi simboličen "prispevek za rabo", ki ga šola nameni za nakup nove opreme, saj jo ta vsako leto obnavlja. Poleg smučarske opreme so učencem na voljo tudi drsalke in rolerji.

Na vprašanje, ali prihaja do morebitnih zadreg staršev v primeru, da si mora njihov otrok izposoditi opremo od šole, Šmarčanova odgovarja, da nikakor ne. "Sistem tovrstne šolske izposoje je zelo utečen in ni zaznan kot nekaj manjvrednega." Enako odgovarja tudi na vprašanje, kako vrstniki gledajo na učence z izposojeno opremo. "Nikakor ne gre za situacijo, zaradi katere bi se otroci zbadali med sabo."

Izmenjava zimske opreme med šolami

Vprašanje, kako njihova šola rešuje situacijo glede smučarske opreme, ki jo učenci in učenke potrebujejo za zimske športne izlete, smo naslovili tudi na kranjsko Osnovno šolo Staneta Žagarja. Ravnatelj Marko Popit nam je povedal, da se pri njih na zimsko šolo v naravi odpravijo peti razredi, letos so že smučali na Starem vrhu. "Smučarska oprema ni predstavljala nobenih zapletov, del zimske opreme imamo na šoli, si pa to kranjske osnovne šole že vrsto let tudi medsebojno izposojamo: eno leto jo kupijo eni, drugo leto drugi," je razložil.

Medsebojna izmenjava zimske smučarske opreme poteka med vsemi kranjskimi osnovnimi šolami, a kot pove ravnatelj OŠ Stane Žagar, v njihovem primeru ta bolj aktivno poteka s še dvema šolama. Ker je določen del opreme zastarele, se trudijo, da bi vsako leto nakupili tudi nekaj nove, to delno kupujejo iz šolskega sklada, delno pa iz šolskih sredstev. "Opremo si lahko naši učenci izposodijo tudi za rabo zunaj šolskega časa, vendar jo morajo vrniti v ustreznem stanju, jo očistiti in pripraviti za novo izposojo." 

Kljub rabi je smučarska oprema na sejmih še vedno v zelo dobrem stanju.

Ob tem doda, da šola pri učencih spodbuja udeležbo na zimskih smučarskih sejmih in nakupu in prodajo smučarske opreme na njih. "Na tovrstnih sejmih je možno kupiti vse, kar potrebujejo, običajno lahko rabljeno opremo tam prodajo za približno isti denar, kot so jo kupili," še pravi ravnatelj Marko Popit.

Sodelovanje s športno trgovino

Na nekaterih osnovnih šolah se medtem poslužujejo zelo zanimive prakse t.i. "zunanje izposoje" smuči za svoje učence in učenke. V sodelovanju s trgovino s športno opremo in obutvijo Hervis se dogovorijo za dnevni, tedenski in sezonski najem smuči. "Za vso komunikacijo s starši glede potreb po izposoji pred izletom poskrbi učitelj telovadbe. Po elektronski pošti mu lahko starši sporočimo, kaj otrok potrebuje in tudi vse velikosti," je povedala mama učenke na Osnovni šoli Spodnja Šiška v Ljubljani.

Simon Draganič, vodja marketinga pri Hervisu, nam je povedal, da v več kot v 20 poslovalnicah po vsej Sloveniji že vrsto let nudijo tudi možnost najema športne opreme in smuči, trenutno imajo v ponudbi za najem več kot 300 parov otroških smuči. Za njihovo izposojo se na njih obrnejo tako starši samostojno, kot tudi razna športna društva, športni klubi in tudi kakšna šola. "Da bi šolam lahko zagotovili zadostno število smučk ustreznih velikosti, je predvsem pomembno, da se te na najbližjo Hervisovo poslovalnico obrnejo pravočasno." Pri najemu smučarske opreme je potrebne nekaj logistike, v šolah, kjer si za svoje učence na tak način izposojajo smuči, pa je to bolj ali manj že utečena praksa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.