29. 3. 2024, 15:06 | Vir: STA

Katere stvari so se v času inflacije najbolj podražile?

Profimedia

Projekt popisa košarice osnovnih skupin živil se zaključuje, je sporočilo kmetijsko ministrstvo. Za končanje popisa so se odločili na podlagi statističnih podatkov, da se inflacija umirja. 

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so bile marca na letni ravni za 0,9 odstotka višje, je danes objavil državni statistični urad. Ministrstvo je sicer že januarja letos začasno prenehalo izvajati fizični popis cen živil znotraj košarice 15 osnovnih skupin živil.

Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eva Knez se je že srečala s predstavniki trgovcev, ki so bili vključeni v projekt fizičnega popisa košarice osnovnih skupin živil. "Na podlagi podatkov Statističnega urada RS, da se inflacija umirja, je bila sprejeta skupna odločitev, da se projekt fizičnega popisa košarice osnovnih skupin živil zaključi," so danes sporočili z ministrstva.

Stopnja inflacije hrane in brezalkoholnih pijač je marca na letni ravni znašala 0,9 odstotka, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa dva odstotka. Cene hrane so v zadnjih nekaj letih bistveno prispevale k visoki inflaciji. Medletna rast cen hrane je tako dosegla tudi dvomestne številke.

Državna sekretarka je poudarila, da ostajajo promocija lokalno pridelane hrane in podpora taki hrani ter ozaveščanje javnosti o prednostih uživanja domačih proizvodov med prednostnimi nalogami ministrstva. To pobudo ministrstva so trgovci na srečanju podprli.

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je v četrtek v pogovoru za STA sicer dejala, da končni epilog popisa košarice še ni znan. Kot je pojasnila, se bo projekt nadaljeval le v primeru, da vsi vpleteni dosežejo konsenz in so pripravljeni sodelovati "brez fig v žepu". 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol