N. V. | 31. 8. 2023, 14:56

Pomagajmo jim! Družina 6-mesečnega Oskarja, ki ima hudo redko bolezen, je v poplavah izgubila vse, za kar sta starša trdo garala

Facebook/Društvo Viljem Julijan/fotomontaža

"Ko je z Oskarjem prišla nazaj iz bolnišnica, hiša ni več stala, bila je že porušena," opisuje potrt oče Nejc.

Družina Zager iz okolice Ljubnega ob Savinji v Zgornji Savinjski dolini je v poplavah izgubila vse – dom in kmetijo, ki je bila vir njihovega preživetja. Deroče vode in plaz so družini povzročile grozodejstvo – njihova hiša je porušena, od nje so ostale le ruševine, uničene so tudi preostale stavbe, ki so sestavljale kmetijo, čisto uničeni so delovni stroji in tudi njive. 

"Prizor je bil grozljiv. Plaz je našo hišo in preostale kmetijske stavbe, ki so sestavljale našo kmetijo, zasul do višine petih metrov in jih povsem uničil. V hišo, ki sva jo za otroke ravno uredila v dom, sva bila vseljena samo tri tedne, Urška je v kuhinji le nekajkrat skuhala kosilo," se uničenja z bolečino spominja Nejc Zager.

Sin Oskar ima življenjsko ogrožajočo redko bolezen

Tragedija je neizmerna, še toliko bolj, ker so v družini trije majhni otroci: 6-mesečni Oskar, 6-letna Saša in 7-letni Aleš. Najmlajši mora biti zaradi težke redke bolezni priklopljen na aparat, ki mu omogoča življenje. 

"Imava tri majhne otroke, Oskar je najin najmlajši in zaradi svojega težkega zdravstvenega stanja za preživetje potrebuje črpalko za umetno hrano, na katero mora biti priklopljen osemnajst ur na dan," pripoveduje mamica Urška. Mali borec Oskar je v svojem kratkem življenju zaradi prirojene in življenjsko ogrožajoče redke bolezni prebavil prestal že tri zahtevne operacije.

Družina se je pred smrtonosnim plazom, ki je zasul njihovo hišo, rešila zadnji hip, tako da sta starša z otroki zbežala iz hiše po hribu. Ker mora biti Oskar priklopljen na aparat, prek katerega dobiva umetno hrano, so mu zatem na srečo življenje rešili s helikopterjem, ki ga je pripeljal v bolnišnico na ustrezno zdravstveno oskrbo. 

"Ko sva z Oskarjem prišla nazaj iz bolnišnice, sem z obupom videla, da smo ostali čisto brez vsega," razlaga obupana mamica.

Pomagajte jim

Za uničeno in porušeno hišo bosta starša od zavarovalnice prejela zgolj okrog 13 tisoč evrov, kar pomeni, da bosta lahko svojim trem otrokom zgradila nov dom samo s pomočjo dobrih ljudi. "Z Urško z vsem srcem prosiva za pomoč, da lahko najinim otrokom – Oskarju, Saši in Alešu – ponovno zgradiva dom, v katerem bomo lahko živeli," Slovence za pomoč naproša oče Nejc.

Donacijo za Oskarja in njegovo družino lahko prispevate z SMS s ključno besedo VJ5 na 1919 ali z nakazilom na TRR Društva Viljem Julijan SI56 0400 1004 6908 898, sklic: SI00 552023 in namen: "Donacija za družino Zager – poplave 2023".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord