M.P./STA | 11. 10. 2022, 17:20

Usoda posvojitev otrok za istospolne pare ostaja še neodločena

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Potem ko je DZ prejšnji teden s potrditvijo dal zeleno luč spremembam obstoječe zakonodaje na tem področju, je zakon zdaj naletel na oviro. Kaj sledi?

Državni svet je s 17 glasovi proti 11 izglasoval odložilni veto na spremembe družinskega zakonika. Pri ponovnem odločanju bo tako moral državni zbor naslednji teden odločati z večino glasov vseh poslancev, torej najmanj 48. Spremembe družinskega zakonika je DZ sicer prejšnji teden potrdil z 48 glasovi za in 29 proti.

"Zaobšli so voljo ljudstva"

Odložilni veto je predlagala skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem. Menijo, da so spremembe, po katerih je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in ki istospolnim omogočajo posvojitev otrok, zaobšle voljo ljudstva, izraženo na dveh referendumih.

Spremembe družinskega zakonika po njihovem mnenju "neutemeljeno širijo krog možnih posvojiteljev otrok, pri čemer še vedno ni dopuščeno, da otroka posvojita sorodnika v ravni vrsti, torej stara starša," so kritični.

Vloženi tudi podpisi za referendum

Nasprotniki sprememb iz skupine Za otroke gre! so medtem vložili tudi pobudo za razpis referenduma. Kot zatrjujejo, so zbrali 30.600 podpisov. Če bo DZ sprejel sklep o nedopustnosti referenduma na omenjeni zakon, napovedujejo pritožbo na ustavno sodišče.  

Metka Zevnik in Aleš Primc sta vložila 30.600 podpisov pobude za razpis naknadnega zakonodajnega družinskega referenduma za zaščito otrok in družin o spremembah družinskega zakonika.

Metka Zevnik in Aleš Primc sta vložila 30.600 podpisov pobude za razpis naknadnega zakonodajnega družinskega referenduma za zaščito otrok in družin o spremembah družinskega zakonika.

Borut Živulovič/Bobo

Po prepričanju ministra za delo Luke Mesca bi bil referendum protiustaven.

Če je referendumska pobuda vložena v skladu z zakonom, ima sicer predsednica DZ sedem dni časa, da določi rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol