P.M. | 19. 8. 2022, 15:05

Državo znova zajeli močni nalivi, grozi tudi toča!

Uredništvo
Državo znova zajeli močni nalivi, grozi tudi toča! (foto: Uredništvo)

Neurje se od juga pomika proti severu države. Se zna ponoviti včerajšnji scenarij, kaj pravijo vremenoslovci?

Napovedi meteorologov se uresničujejo. Na jugu države so se že pojavile prve močnejše nevihte, ki se pomikajo proti severu države. 

Na portalu Neurje.si poročajo tudi, da na območju Postojne opažajo sodro. Agencija za okolje je za Ljubljano in okolico ter Notranjsko izdala opozorila zaradi velike verjetnosti toče. Za točno in lažje razumevanje gibanja neviht priporočajo uporabo radarskih animacij na njihovi spletni strani. "Nevihte spremljajo močni nalivi, krajevno tudi toča, sunki vetra pa so nekoliko manjši kot včeraj (okoli 70 km/h), vendar je nevihtni piš še vedno močan. Previdno," opozarjajo na Arso.

Toča lahko poškoduje posevke, ob hudourniških vodotokih so možne poplave, udari strel pa lahko zanetijo tudi požare.

Ponoči in proti jutru bo ozračje nestabilno

Čez zahodno polovico Slovenije se bodo pomikale nove nevihtne celice, ki bodo prinašale nalive, ponekod lahko pada tudi sodra in drobna toča, piše tudi portal Dolenjska News.

Bobo

Prehode nevihtnih linij bo ob obali Istre spremljal kratkotrajen, a močan zahodni veter, ki bo v sunkih lahko presegal hitrost 100 kilometrov na uro.

Morje bo močno vzvalovano, opozorilo velja tudi za vse, ki počitnikujete v kampih, saj lahko drevesa klonijo pod močnimi sunki vetra. Zelo vetrovno bo tudi drugod.

Arso še vedno opozarja na veliko požarno ogroženost. Ta je največja na Primorskem, velika pa je tudi drugod. Zato je tudi glede požarov po vsej Sloveniji, razen severozahodni, kjer svetujejo previdnost, razglašen oranžni alarm.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.