J. Z. | 19. 8. 2022, 15:38

Arso pojasnil: V Ljubljani ni šlo za tornado, temveč ...

Facebook/Neurje.si/fotomontaža
Arso pojasnil: V Ljubljani ni šlo za tornado, temveč ... (foto: Facebook/Neurje.si/fotomontaža)

Nekateri prebivalci prestolnice so med četrtkovim neurjem v zraku opazili vrtinčast oblak, ki jih je vznemirlil. Vremenoslovci pa so sedaj pojasnili, kaj se je dogajalo nad mestom.

Med četrtkovim neurjem, ki se je razbesnelo nad Ljubljano, je prebivalec posnel fotografijo vrtinčastega oblaka. Na Facebookovem profilu Neurje.si so sprva ocenili, da fotografija, ki je bila posneta v prestolnici, verjetno prikazuje tornado. 

A temu očitno ni bilo tako. Oglasili so se vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso), ki so pojasnili, da so se ob prehodu nevihtnega sistema marsikje po Sloveniji pojavljali viharni sunki vetra, ki so po nižinah ponekod presegali hitrost 100 kilometrov na uro. 

Pojav v Slovenijo prišel iz tujine 

Obsežen skupek neviht je že v sredo zvečer nastal v bližini Barcelone, se je včeraj zgodaj zjutraj pomaknil nad Korziko, nato nad osrednji in severni del Italije, prečkal Slovenijo, Avstrijo in kasneje razpadel nad Češko.

"Ozračje je bilo zahodno od naših krajev zelo nestabilno, obenem so pihali zelo močni južni do jugozahodni vetrovi, ki so omogočali, da je sistem opravil tako dolgo pot. Čeprav nad našimi kraji nestabilnost ozračja ni bila tako izrazita, se je vseeno razvil pojav zelo močnega nevihtnega vzdolnika," so zapisali na Facebooku. 

Pojav nastane, ko padavine padejo v toplo in suho plast zraka. Pri tem pride do izrazitega izhlapevanja padavin in ohlajanja zraka.

Hladen zrak pade proti tlom in se razlije na površju, kot bi polili vodo s škafa po tleh.

Zaradi močnega vetra po tleh padajo prometni znaki, ograje ...

V tako obsežnih sistemih včasih pride do pojava močnih vetrov znotraj nevihte. Pred nevihtno fronto nastane majhen ciklon, za čelom nevihtne fronte pa območje visokega zračnega tlaka.

Zaradi razlike v zračnem tlaku znotraj nevihtnega oblaka nastane močan vetrovni stržen, ki ob padavinah doseže tla.

Takšen tip dolgoživih neviht z viharnimi in pogosto tudi orkanskimi sunki vetra je zlasti pogost v osrednjem in severnem delu ZDA, kjer pojav imenujejo derecho. "Včerajšnji močan veter torej ni bil posledica tornada," so še dodali na Arsu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.