B.A. | 21. 2. 2023, 09:03 | Vir: STA

Duhovne, psihološke in seksualne zlorabe Marka Rupnika: spregovorile so nove žrtve

BOBO

Vse več žrtev je, ki so se odločile spregovoriti o njegovih dejanjih. Tako ženske kot moške je namreč otipaval in izvajal hude psihične zlorabe. 

Vrh mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu je zgodaj davi objavil novo poročilo o pričevanju domnevnih žrtev slovenskega patra Marka Rupnika. V njem potrjuje, da so med ljudmi, ki so odgovorili na decembrski poziv reda in prijavili nove primere, tako ženske kot moški, je poročal Radio Slovenija.

Gre za prijave duhovnih, psiholoških in seksualnih zlorab z zelo visoko stopnjo verjetnosti, ki naj bi jih Rupnik zakrivil med sredino 80. let prejšnjega stoletja in letom 2018.

Delegat mednarodnih hiš Johan Verschueren je potrdil, da je red Rupniku prepovedal vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in druge javne nastope ter tudi vse oblike javnega umetniškega izraza. Kot je dodal, ne izključujejo niti nadaljnjih sankcij proti njemu, je še poročal Radio Slovenija.

Pater Ivan Rupnik

Pater Ivan Rupnik

BOBO

Pred kratkim spregovorili žrtvi

Za italijanski časnik Domani, ki ga je povzel časnik Primorski dnevnik, sta redovnici pod psevdonimoma Roberta in Klara nedavno dejali, da ju je Rupnik otipaval in spolno napadel. 

Zdaj 56-letna Roberta je Rupnika spoznala med njegovim poučevanjem verouka v Gorici leta 1990, kjer jo je nemudoma opazil in jo z manipulacijami prisilil, da se je pridružila redovniški skupnosti Loyola v Ljubljani. V redovniški skupnosti je ostala deset let, v tem času pa jo je Rupnik otipaval in jo večkrat skušal poljubiti, kar je skušal upravičiti z duhovnostjo.Ko se je Roberta Rupniku uprla, so se po njenih besedah začele hude psihične zlorabe, po desetletju bivanja v skupnosti pa je bilo njeno telo bolno, duh pa strt. Roberta je dejala, da za spolne zlorabe drugih redovnic ni vedela.

Profimedia/Twitter/Diane Montagna/fotomontaža

Druga nekdanja redovnica, ki je spregovorila za Domani, je Rupnika spoznala leta 1980, ko je imela le 16 let. Dejala je, da jo je že takrat poljubil, ko se je pridružila skupnosti Loyola, pa jo je tudi večkrat spolno napadel. Ob tem sta obe sogovornici za časnik poudarili, da je psihično nasilje nad njima izvajala tudi sestra prednica Ivanka Hosta.

Pater Rupnik naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola. Obtožbe zoper patra so vložili predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, zato je primer končal. Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela.

"Zame je bilo to res presenečenje. Ta oseba, umetnik te ravni – zame je bilo veliko presenečenje in rana," je papež dejal v intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP.

Pripomnil je, da si želi več preglednosti pri obravnavi primerov. Ob tem je namignil, da je to težka bitka v instituciji, ki primere duhovnikov, ki jim očitajo zlorabe, že več stoletij obravnava za zaprtimi vrati. "To je tisto, kar si želim," je dejal. "S preglednostjo pa pride zelo lepa stvar, to je sram," je poudaril papež in dodal, da je sram milost.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol