Uredništvo | 29. 1. 2024, 11:55

Dušan Stefančič, ki je preživel grozote šestih taborišč: "Vidim, da se zgodovina ponavlja"

Arhiv organizatorja

Dušan Stefančič je bil pri rosnih šestnajstih letih poslan v koncentracijsko taborišče v Dachau, za tem pa še v pet nacističnih koncentracijskih taborišč. Kljub grozotam, lakoti, bedi in delovnim zahtevam, ki jim je bil priča, se po vrnitvi ni zlomil, ampak postal odločen, racionalen, razgledan in mednarodno uspešen poslovnež, ki so mu izkušnje z najtemnejšimi platmi človeške narave pomagale bolje razumeti ljudi, posel, politiko in svet nasploh.

Taboriščni izkušnji je namenjena približno tretjina zapisa, potem pa ga bralec spozna kot človeka, ki veliko razmišlja o človeški naravi in svetu. Poseben del je namenjen njegovi življenjski sopotnici, soprogi Zdenki ter njegovemu razmisleku o vzrokih za kruto vojno, ki jih je mogoče prepoznati tudi v današnjem času. Ali - kot ob izidu knjige in dnevu, ko se mednarodna skupnost spominja žrtev holokavsta, poudarja Dušan Stefančič – "Vidim, da se zgodovina ponavlja."

Arhiv organizatorja

"Vse skupaj je bilo nerazložljivo, nepojmljivo, neopisljivo, nepredstavljivo," pravi o stvareh, ki jih je videl in doživel. Od tod tudi naslov knjige, ki jo je napisal, da bi bolje poslušali, verjeli in razumeli, da se ozračje, kjer je bilo dovoljeno izkoriščati, ubijati in sežigati ljudi, ni zgodilo čez noč.

"Počasi se je plazilo v družbo na krilih ekonomskega opustošenja, zamer in občutka ponižanja, s čimer se je po prvi svetovni vojni spopadala Nemčija," pravi še eden zadnjih pričevalcev obdobja, ki se ne bi smelo ponoviti, obenem pa opozarja, da se v ozračju, ko umira dialog in se znova nakazujejo uničujoči zgodovinski vzorci, še kako lahko.

"Ima pa vsaka stvar svoj vzrok. Če ga razumeš, se lahko izogneš napakam. Toda vsaka generacija skuša graditi znova, po svoje, saj vsak misli, da je najbolj pameten. Zato se ponavljajo vedno iste napake, ki dajo vedno iste slabe rezultate. Tudi jaz sem bil nekoč mlad. Verjel sem, da se nepredstavljivo, popolno razčlovečenje ne more zgoditi. Pa se je. Danes lahko samo delim svojo zgodbo. Na vas pa je, ali boste poslušali, verjeli in razumeli," pravi.

Knjigo je na podlagi pogovorov z Dušanom Stefančičem spisala novinarka Natalija Švab. Kupiti jo je mogoče na www.dusanstefancic.si, kmalu pa bo na voljo tudi v knjigarnah in knjižnicah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol