20. 7. 2023, 13:04 | Vir: STA

Dve slovenski občini sta v neurjih utrpeli resne posledice (še huje je, kot se je zdelo)

Fotografija je simbolična.

Facebook/Neurje.si

Tistim, ki zaradi hudo poškodovanih ali uničenih streh niso mogli ostati doma, so ponudili prenočišče. 

V Celju in Šmarju pri Jelšah je sredino neurje pustilo resne posledice. V celjski občini so gasilci posredovali v 166 intervencijah, največ je bilo odkritih streh in podrtih dreves, so sporočili z občine. V šmarski občini pa je močan veter razkril več 10 objektov, med drugim tudi tamkajšnjo osnovno šolo, je občina zapisala na Facebooku.

V celjski občini je 21 lokacij huje prizadetih, za sanacijo bo potrebna težja gradbena mehanizacija. Gasilci, civilna zaščita in javna podjetja so na delu od zgodnjih jutranjih ur, v sredo zvečer so intervenirali na lokacijah, kjer je bilo najhuje.

Sodelovali so Poklicna gasilska enota Celje z 28 poklicnimi gasilci ter reševalnim psom in 11 prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Celje s 154 gasilci. Škodo v sodelovanju z gasilci odpravljajo tudi predstavniki javnih podjetij Zelenice, VO-KA in Simbio.

Kot je povedal celjski župan Matija Kovač, so bile v roku ene ure po neurju skoraj vse ceste prevozne, razen tistih, kjer je bilo treba s kakšno posebno intervencijo še zagotoviti varnost pešcev. Do srede zvečer sta praktično promet in življenje v mestu potekala normalno, je dejal Kovač.

Kakšna je škoda? 

Po njegovi oceni bo škoda kar velika, največ je poškodovanih dreves, posledično tudi nekaj streh, na katere so padla drevesa, tudi nekaj manjših objektov je porušenih. Poudaril je, da največ dela čaka še službe Elektra Celje, Prostovoljna gasilska enota (PGE) Celje pa načrtuje okoli 25 nujnih težjih intervencij skupaj s civilno zaščito in občinskimi javnimi podjetji, ki pomagajo pri odpravljanju tistih najnujnejših posledic.

Celjska civilna zaščita je v sredo v Celjskem mladinskem centru ponudila prenočišče tistim, ki zaradi hudo poškodovanih ali uničenih streh niso mogli ostati doma. Zaenkrat te možnosti ni izkoristil nihče, je še dejal Kovač.

Občina je prav tako vzpostavila klicni center na PGE Celje (03) 428 09 00, kamor lahko občani sporočijo, če rabijo nujno pomoč pri odpravljanju posledic neurja. O škodi jih lahko obvestijo tudi na elektronski naslov civilna.zascita@celje.si. Podatke o lokacijah, kjer so intervencije najbolj nujne, pa občina zbira do ponedeljka.

Na nujnem sestanku celjskega župana ter predstavnikov PGE Celje, Civilne zaščite Celje, Javnega podjetja Zelenice, VO-KA Celje, Simbia in komisije za elementar so imenovali petčlansko komisijo, ki bo na terenu pregledovala škodo in s tem pomagala pri organizaciji nadaljnjega odpravljanja posledic neurja.

V sredo je prihajalo do motenj pri oskrbi z električno energijo in posledično tudi pitno vodo, težave so na celjski občine popolnoma odpravljene pri vodooskrbi, ponekod je še nekaj težav na električnem omrežju. Predvidoma v soboto bodo v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi in mestnimi četrtmi organizirali čistilno akcijo ter pozvali občane, da pomagajo pri čiščenju vej in listja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord