A. B. | 6. 1. 2023, 07:28

"Minimalna plača se bo preveč zvišala"

Profimedia

V Sloveniji se soočamo z energetsko krizo, draginjo in inflacijo, ki močno vplivajo na življenjski standard. "Ni svetle prihodnosti," je med drugim dejal strokovnjak. 

Gospodarstveniki svarijo, da se bo minimalna plača, ki naj bi se po predlogih Luke Mesca, ministra za delo, dvignila za 100 evrov, dvignila preveč. Pri tem se sklicujejo na skrb zaradi energetske krize. Na Gospodarski zbornici Slovenije prav tako izpostavljajo, da se z uskladitvijo bruto minimalne plače z medletno decembrsko inflacijo strinjajo, a nasprotujejo predlogu ministra, medtem na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) opozarjajo, da je dvig previsok in predvsem, da bo dvig predstavljal dodatno obremenitev za podjetja. 

"100 evrov plus prispevki je kar precej visok dvig plače" 

Negotove razmere v Sloveniji, ki so nastale zaradi energetske draginje, se izkazujejo tudi z zahtevami po dvigu minimalnih plač, ki naj bi po besedah ministra Mesca olajšale in pokrile stroške za dvig cen, s katerimi se drastično soočamo. A gospodarstveniki opozarjajo, da njegovi načrti niso brez napak. Blaž Cvar, predsednik OZS je v oddaji 24 ur dejal, da je "100 evrov plus prispevki kar precej visok dvig plače", čeprav se strinja in podpira primerne plače za zaposlene, ki se morajo neizogibno nanašati na trenutne razmere. Prvi, ki so v letošnjem letu začutili prihodnji gospodarski utrip, so avtoprevozniki. 

Profimedia

Peter Pišek, predsednik sekcije za promet, je v oddaji na tej točki dejal: "Ni svetle prihodnosti za sektor in za gospodarstvo. Upam, da se bo to popravilo in da bomo lahko normalno naprej delovali, pričakujemo pa kar veliko izzivov," je povedal. Vlada je namreč nedavno uvedla cenovno kapico, s katero je omejila cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja, a Cvar pravi, da je treba ceno plina še naprej regulirati, da bo ostala konkurenčna. 

"Tudi, ko smo usklajevali cene, smo sledili cilju, da bomo primerljivi v regiji. Pričakujemo pomoč države, z ministrom Kumrom smo že spregovorili o tem. Prevozniki so utrpeli veliko gospodarsko škodo. Upamo, da bomo lahko regulirali in dogovarjali te cene ter da bomo konkurenčni na evropskih trgih še naprej," je pojasnil Cvar. Zato oba strokovnjaka poudarjata, da mora gospodarstvo ostati v kondiciji sledenja trenutnim negotovim razmeram, biti previdno in "primerno sprejemati ukrepe". 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol