24. 11. 2023, 16:26 | Vir: STA

DZ potrdil novelo zakona o DDV (tako bodo pridobili orodja za boj proti davčnim goljufijam)

Bobo

DZ je potrdil novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki bo davčnim organom dala nove mehanizme in orodja za nadzor in odkrivanje čezmejnih dobav blaga, od katerih davek ni ustrezno plačan. Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec pričakuje pozitiven vpliv novele na državni proračun in gospodarstvo.

Predlog novele zakona o DDV je pripravila vlada z namenom prenosa evropske direktive, ki uvaja nekatere zahteve za ponudnike plačilnih storitev. Kot je zapisano v njej, bodo lahko davčni organi izkoristili podatke o čezmejnih plačilih, s katerimi že razpolagajo ponudniki plačilnih storitev, ter tako pridobili orodja za nadzor in boj proti davčnim goljufijam.

V skladu z novelo zakona bodo banke in drugi ponudniki plačilnih storitev morali voditi evidence o tistih prejemnikih čezmejnih plačil, ki prejmejo več kot 25 plačil na četrtletje. Te podatke bodo morali posredovati Finančni upravi RS (Furs), ta pa naprej v informacijski sistem o plačilih pri Evropski komisiji. Tako zbrani podatki se bodo nato uporabljali za analize na ravni celotne EU s ciljem odkrivanja goljufivih subjektov in utaj DDV pri čezmejnem spletnem trgovanju, je povedala Jazbec.

Bobo

Nova pravila se bodo uporabljala od 1. januarja 2024, je povedala in dodala, da bodo spremembe pozitivno vplivale na prihodke države in na gospodarstvo. "Za davčne zavezance se bodo zaradi lažjega in hitrejšega odkrivanja goljufij pri spletnem trgovanju izboljšali konkurenčni pogoji na trgu, povečala se bo učinkovitost nadzornih dejavnosti Fursa, zaradi zmanjšanja obsega goljufij pa se bodo povečali prihodki države iz naslova DDV," je dejala.

Z novelo zakona se poleg tega do konca leta 2026 podaljšuje obdobje, ko je z namenom boja proti utajam DDV določena uporaba mehanizma obrnjene davčne obveznosti za plačilo DDV pri trgovanju s pravicami do emisij toplogrednih plinov. Novelo zakona so podprli v vseh poslanskih skupinah oz. ji niso nasprotovali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol